zondag 16 maart 2014

Zelfdoding onder jongeren

Suïcide neigingen worden vaak niet herkend bij jongeren. Ze uiten hun problemen niet. Ze praten er niet over maar ondertussen zijn ze depressief, voelen ze zich op en kapot. Niet zelden willen ze dan dood. Niet omdat ze nou zo graag willen sterven maar omdat ze het leven niet meer aan kunnen zoals het gaat. Ze zijn wanhopig.

Er is een taboe op praten over dat je depressief bent en juist dit werkt zelfdoding in de hand. Als je er nergens over kan praten en je het gevoel hebt dat je de enige bent of als het niet lukt allemaal dan wordt een keuze om er een eind aan te maken steeds aantrekkelijker. Social Media waar velen enkel laten zien hoe leuk en goed het gaat, maken deze gevoelens van mislukking, falen en schuldgevoel enkel nog groter.

Ouders maken niet zelden deel uit van de problemen en daarom niet altijd even geschikt om je verhaal bij te kunnen doen als jongere. Immers wil je ze niet belasten of je bent bang voor de consequenties als je het wel doet. Als je nergens meer terecht kan voor je gevoel wat moet je dan nog?

Mocht je zelf zo iemand zijn of iemand in je nabije omgeving hebben, ga dan de site van 113 Online of praat er met iemand over zoals een huisarts of iemand die je kan helpen hiermee. Zoek de juiste hulpverlening, dit kan een psycholoog of counselor zijn.

sitestat

Geen opmerkingen: