maandag 3 maart 2014

Uitgebloe(i)d

Een documentaire van Ingeborg Beugel over de overgang. Taboe doorbrekend want normaliter wordt er weinig tot niets over gesproken. Ingeborg kwam zelf in de overgang zonder dat ze wist waarom ze zich zo rot voelde, waardoor het kwam dat ze het gevoel van leegte ervaarde en niet meer wilde vrijen. Ze kreeg steeds meer weerzin tegen haar ouder wordend gezicht, deed een face lift maar de overgang ging van binnen gewoon door.

Veel vrouwen weten weinig tot niets van de overgang. We krijgen tegenwoordig wel goede seksuele voorlichting op school en de biologielessen zitten vol technische details over eisprong, zaadlozingen, bevruchting en zwangerschap maar wat daarna komt daar wordt niet over gesproken. Veel meisjes hebben geen idee en dat blijft vaak zo totdat ze jarenlang met allerlei vage psychische problemen rondlopen zo eind veertig.

Het ziekteverzuim kan hierdoor toenemen vooral als overgangsklachten niet worden herkend door de huisarts wat  helaas nogal eens voorkomt. Zo wist ik niet eens dat de overgang al begint voordat je stopt met menstrueren. Dat je al minimaal vijf jaar van te voren last krijgt van allerlei psychische veranderingen in je hoofd en veranderingen in je lijf. Ik wist ook niet dat de overgang dus iets anders was dan de menopauze. Ik dacht altijd dat ze hetzelfde waren zoals ongesteld zijn en menstruatie hebben ook hetzelfde zijn maar dat is dus niet zo. De overgang is letterlijk de periode van overgang en de menopauze gaat pas echt beginnen als de menstruatie stopt. Het wordt pauze suggereert iets tijdelijks maar dat is het niet.

Het zou goed zijn als meiden en vrouwen wat meer voorlichting en begeleiding zouden krijgen als het gaat over de overgang naar de menopauze. Kennis van wat het inhoudt en bij psychische klachten goede counseling om zonder al te veel kleerscheuren, onzekerheid en narigheid door deze toch wel zeer belangrijke fase heen te komen. Het is niet prettig als je dan niet weet waar je aan toe bent, wat er met je gebeurt en waarom je je zo anders voelt dan voorheen. Dan is een stukje hulp en begrip wel heel fijn..

Bekijk hier de documentaire:
Uitgebloe(i)d

Geen opmerkingen: