donderdag 27 maart 2014

Mobiele telefoon?


Heb jij een mobiele telefoon? Vroeg men in 1999 aan diverse mensen. Wat ze er van vonden om voortdurend bereikbaar te zijn? Of ze dat nodig vonden? Waarom ze geen mobiele telefoon zouden willen hebben..

Als ik dit filmpje bekijk dan kan ik een glimlach niet onderdrukken. Tevens valt het me op hoeveel er veranderd is na amber 15 jaar. Hoe zouden deze mensen er nu over denk? Wat zouden ze nu zeggen? Hoe kijken ze nu terug op hun antwoorden?

Is er uberhaupt nog wel iemand zonder mobiele telefoon in West Europa of de USA? Wat zouden de antwoorden zijn als je nu willekeurige mensen zou interviewen of ze een mobiele telefoon hebben en wat ze er van vinden?

De vraag nu zou misschien moeten zijn: "Heb jij een smartphone?" Immers mensen gebruiken hun mobiele telefoon voor veel meer doeleinden dan enkel te bellen. Sterker nog, bellen is een bijzaak geworden. Het gaat op het apparaat helemaal niet meer om bellen of gebeld worden, er wordt veel meer op ge-appt, ge-smst of je kan er een halve kantooromgeving mee nabootsen door er op te e-mailen, boeken of stukken te lezen, te internetten, spelletjes op te doen of een notitie op te maken.

Dit alles brengt wel een hoop stress en prikkels met zich mee die we "vroeger" niet hadden. Doordat we niet voortdurend bereikbaar waren, niet voortdurend gestoord werden in ons doen en laten met berichtjes, piepjes en belletjes, konden we gewoon bezig zijn met waar we mee bezig waren. Ongestoord en met volle aandacht buiten lopen, een boek lezen, een tv programma bekijken of een gesprek voeren met iemand anders. Nu wordt dit vaak onderbroken omwille van de constante bereikbaarheid. En .. men verwacht ook vaak dat je gelijk antwoord geeft. Het is niet alleen de onderbreking door informatie die tussendoor komt maar je moet er vaak ook nog wat mee.

Geen wonder dat steeds meer mensen stress ervaren in hun leven.. al die prikkels, al die verstoringen, al die piepjes, berichtjes, vragen etc. Het is eigenlijk gewoon teveel. En dan heb ik het nog niet over smartphone verslaafden die nog geen dag zonder hun smartphone meer kunnen...

Geen opmerkingen: