woensdag 12 maart 2014

Hoe de wolven een rivier veranderde..

Dit korte filmpje laat maar weer eens zien hoe kwetsbaar de natuur is. Hoe kwetsbaar ons menselijk ingrijpen, de natuur maakt. Haal één soort uit zijn natuurlijke habitat en kijk wat voor grote gevolgen dat heeft. Het goede nieuws is, plaats 'm terug en zie hoe de natuur en dit geval de wolven zelf voor een prachtig nieuwe balans zorgen in een zo kwetsbaar eco systeem. Dat wat er gebeurde is wonderlijk te noemen.

Nou kan je denken, ja maar.. wat heeft dit met psychologie te maken? Nou ja alles eigenlijk. Het laat zien hoe kwetsbaar we zijn. Haal een onderdeeltje weg uit onze natuurlijke staat van zijn en we lopen het risico op een domino effect van negatieve gevolgen. Het goede nieuws is, dat je de tekortkoming ook weer aan kan leren, dat een kwetsbaarheid ook weer opgeheven kan worden door de juiste natuurlijke balans te vinden.

En als je nog steeds in sprookjes gelooft en denk dat wolven behoren tot het "kwaad" zoals in Roodkapje of de zeven geitjes, kijk dan vooral het filmpje. Dan zie je dat een vleesetend roofdier, hoe angstaanjagend dat ook klinkt, hard nodig is om de natuurlijke balans te herstellen. Het leven en ook de natuur bestaat niet uit alleen maar goed en kwaad. Het is net als de psyche van de mens een kwetsbaar systeem waarin het kwade goed kan zijn en het goede kwaad kan zijn, naargelang de manier waarop je er mee om gaat.

Elk mens heeft zijn schaduwzijden en die schaduwzijden vormen tezamen met wat je positief noemt, de balans in je hoofd. Zonder donker geen licht, zonder verdriet geen vreugde, zonder boosheid geen actie, zonder angst geen bescherming. De kracht zit 'm in de tegenstellingen.

Geen opmerkingen: