dinsdag 11 maart 2014

Flexplekken, kantoortuinen en andere misverstanden

Werkplekken. Er is met het Nieuwe Werken veel over te doen. Nieuwe kantoorconcepten, flexplekken, clean desk, stilteruimtes etc. Wat werkt het beter? Welke omgeving werkt het beste? En welke misverstanden zijn er?

1. Kantoortuinen.
Kantoortuinen werken niet beter. Overzichtsstudies tonen aan dat het te lawaaiig is om goed te kunnen concentreren. Er is teveel overlast van elkaar. Teveel prikkels. Je ziet dit doordat mensen met de rug naar elkaar toe gaan zitten, koptelefoons gaan dragen of ander vluchtgedrag gaan vertonen. Mensen communiceren minder met elkaar door de overload aan prikkels situatie. Er is ook een gebrek aan privacy waardoor bepaalde vertrouwelijke gesprekken zoals feedback geven, dingen delen met elkaar, uitblijven omdat iedereen mee kan luisteren.

2. Stilteruimtes.
Stilte wordt zelden gehandhaafd. Mensen lopen in en uit, achtergrondgeluiden en mensen willen toch zo nu en dan met elkaar praten al was het maar voor overleg. Een rustige en stillere werkplek is eerder wenselijk dat losse stilteruimtes. Dit gecombineerd met plekken waar men elkaar kan tegenkomen en kleinschalig in gesprek kan gaan met elkaar zoals in koffiehoekjes, bedrijfsrestaurants waar je ook een rustig gesprek kan voeren.

3. Flexplekken.
Flexplekken werken niet prettig omdat men verminderde grip en controle ervaart over de eigen werkomgeving. Je eigen plek in kunnen richten geeft eigen regie en een gevoel van controle. Het kijken naar een foto van een geliefde of kind vermindert ook stress en werkt kalmerend. Evenals planten en andere persoonlijke spullen.

4. Clean Desk.
Een opgeruimd bureau werkt niet altijd beter dan een rommelig bureau. Rommel op het bureau bevordert creativiteit. Het nodigt meer uit tot eigen initiatieven, originele oplossingen en nieuwe ideeën dan een leeg schoon bureau waar weinig prikkels zijn. Chaos werkt weliswaar minder gestructureerd en ordelijk maar nodigt wel uit tot creatie. Een opgeruimd bureau heeft ook zo zijn voordelen. Het geeft mensen meer verantwoordelijkheidsgevoel om te doen wat van ze verwacht wordt. Ze zijn ook vrijgeviger en eten gezonder aan een opgeruimd bureau. Een opgeruimde kamer geeft wel meer rust in het hoofd.

Bron: Psychologie Magazine jan. 2014 Flexplekken en andere vergissingen.

Geen opmerkingen: