maandag 3 maart 2014

Feller licht, intensere reacties

Je kan beter geen belangrijk beslissingen nemen bij fel licht is te lezen in dit artikel. Of het dan daglicht of TL licht is maakt eigenlijk niet zoveel uit. We reageren bij fel licht namelijk ook emotioneler en intensiever. Dat is niet zo erg als je in de supermarkt staat en een fles limonade wilt kopen maar kan wel een grote impact hebben op keuzen die je maakt die veel belangrijker zijn dan dat. Denk daarbij aan dingen als een huis kopen of als je een ruzie hebt met je partner.

Ik zit me gelijk af te vragen of dit de reden is van het temperament van de verschillende bevolkingsgroepen. Immers Italianen, Spanjaarden maar ook mensen uit andere landen rond de evenaar waar het licht intenser is zijn vaak veel emotioneler in hun uitingen. Denk bijvoorbeeld aan begrafenissen waarin geliefde overledenen luidruchtig beweend worden of aan druk gebarende mannen die ruzie op straat krijgen. Mensen uit streken waar veel zon schijnt reageren vaak "verhitter". Of het dan de warmte of het licht is, weet ik niet maar als je het wetenschappelijk onderzoek mag geloven is licht in ieder geval mede oorzaak van fellere emoties bij fel licht.

Kijk je naar landen waar het vaak bewolkt is, donkerder is zoals noordelijk gelegen landen dan zie je ook dat de bevolking daar veel nuchterder en rustiger is. Ze reageren kalmer en zijn vaak wat bedeesder. Kijk je naar Noren, Zweden of Denen dan kan je niet echt praten van een flamboyant volk zoals de Italianen. Zou het allemaal met de intensiteit van het licht te maken hebben?

Gelijk komt ook de winterdip in mij op. Sommige mensen raken 's winters in een dip. Ze zijn dan somberder dan zomers en het gebruik van lampen waarbij extra "zonuren" worden nagebootst heeft een positief effect op hun gemoed. De lichtsignalen triggeren de hersenen en maken dat je stemming verbetert. Ik merk dat aan mezelf ook wel. Ik ben doorgaans vrolijker op een mooie zonnige dag (anders ziet er uit als de zon schijnt) dan als het zwaar bewolkt is of regent..

 

Geen opmerkingen: