dinsdag 4 maart 2014

Carnaval, een uitbundig feest

Het was alweer de derde dag van het carnaval hier in het zuiden. De grote optocht van Breda staat maandagmiddag van het carnaval traditioneel op het programma.

Mensen gaan uitbundig gekleed de straat op. Ze vieren een eeuwenoud volksfeest wat van origine uit het katholieke geloof kwam. Vastenavond heette het voorheen want met carnaval vloeit het bier rijkelijk, wordt er gefeest en gegeten.

Het is een feest van vrolijkheid en overvloed voordat de vasten in gaan. Na vier dagen feesten is het namelijk aswoensdag en dan gaan nog echte katholieken naar de kerk om het askruisje te halen bij meneer pastoor. Daarmee gaan de vastendagen in. Veertig dagen vasten voor Pasen.

Waarom dan die enorme uitspattingen? Voor het vasten moest alles zoveel mogelijk op. Vooral het vlees want vlees was bederfelijk en kon je geen 40 dagen bewaren. Carne vale betekent ook "afscheid van het vlees". Vlees om te eten en vleselijke lusten.. lees ik op Wikipedia. Vasten symboliseert de tocht van Jezus door de woestijn zonder eten en drinken. Uit respect en solidariteit wordt er gevast. Net als dat ze bij de Islam de Ramadan kennen waarbij er ook lange tijd gevast wordt.

Carnaval begint eigenlijk al op 11 november.. 11/11. 11 als gekkengetal. Een getal wat er vreemd uit ziet, niet compleet (net voor 12 als dozijn en op de klok). 11 als ondeelbaar getal dan enkel door zichzelf of door 1.

Vandaag nog 1 dagje carnaval en dan zit het er alweer op voor 2014. We gaan de lente nu echt tegemoet.. op naar de Pasen (20 en 21 april). Ik heb er sin an. Het weer hier in Brabant is inmiddels prachtig. Vele zonnige dagen met blauwe wolkenluchten. De narcissen en krokussen bloeien al, de bomen staan hier en daar al met twijgen en groen bladknoppen. De winter hebben we nauwelijks gehad of het is alweer voorbij.

Maar nu eerst nog even het staartje van carnaval waar mensen buiten feesten en vrolijk zijn.

Geen opmerkingen: