woensdag 5 maart 2014

Bedrijfscounseling bij werkstress

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA afgekort) is geen nieuwe vorm van belasting waarbij je je geld kwijt raakt. Je raakt er echter wel je goede gezondheid door kwijt. Het gaat over werkstress. Stress die je opdoet op je werk door bijvoorbeeld een hoge werkdruk, agressie, geweld, seksuele intimidatie of discriminatie. Het zijn allemaal factoren die maken dat je gestresst kan raken op je werk.

Stress is een sluipmoordenaar. Het komt ongemerkt in je leven, het verhoogt je bloeddruk, het maakt je onrustig en oververmoeid. Het maakt dat je niet meer helder kan nadenken, je concentratie verliest, vergeetachtig wordt, onrustig voelt, prikkelbaar kan reageren en weinig andere dingen er meer bij kan hebben. Uiteindelijk zal langdurige stress leiden tot hartklachten zoals verhoogde bloeddruk, benauwdheid, pijn op de borst en in ernstige gevallen kan het een hartinfarct veroorzaken.

Stress bouwt zich langzaam op. Telkens wordt met het verhogen van de werkdruk, de stresslevels verhoogd. Mensen maken adrenaline en cortisol aan bij stress. Gebeurt dit dagelijks dan zullen die hormonen niet meer tot normale bloedwaarden komen en dit leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Men komt niet meer uitgerust, slaapproblemen, stemmingwisselingen, angst of depressieklachten kunnen het gevolg zijn.

Normaliter komt met een goede nachtrust of vakantie het lichaam en de geest wel weer tot rust maar niet bij langdurige stress. Hier komt men niet meer terug bij het basisniveau van ontspannen maar blijft steeds meer in de alerte "vlucht, vries of vecht" modus staan.

Als je dan bedenkt dat ruim 30% van het ziekteverzuim te wijten is aan werkstress en 40% van de werknemers een te hoge werkdruk ervaart dan wordt het tijd voor actie. Bedrijven die graag gezonde werknemers in dienst willen doen er verstandig aan een bedrijfscounselor in dienst te nemen. Iemand waar naar mensen verwezen kunnen worden om eens goed te kijken naar stress gerelateerde gezondheidsklachten. Wat er speelt. Ziekteverzuim is niet goed voor een bedrijf of organisatie, niet voor de werkgever, niet voor de werknemer.

Grote bedrijven in de Verenigde Staten kennen een eigen counselor al langere tijd en er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt zodat mensen beter en gezonder kunnen presteren. Een stukje counseling kan daar prima bij helpen. Er wordt gekeken naar het ziekteverzuim, een stukje begeleiding gegeven, kijken naar wat er aan de hand is, welke denkwijzen en handvatten er nodig zijn om weer te kunnen ontspannen en gezond(er) terug aan de slag te gaan. Bedrijfscounseling is een stuk verzuimbegeleiding met psychosociale hulpverlening en coaching voor werkgevers en werknemers.

Tijd voor bedrijfscounseling in Nederland!

Geen opmerkingen: