dinsdag 18 maart 2014

Angst overwinnen

Ik spreek als counselor regelmatig mensen met angstklachten. Die kunnen best heftig zijn. In je eentje een angst overwinnen is mogelijk maar vaak lukt het niet.

Angst overwinnen is best wel een lastig iets. Vooral als je de angst al langere tijd hebt en deze ontstaan is door een nare ervaring en versterkt door een zich opbouwende angst periode.

Mensen conditioneren zichzelf zoals dat met een moeilijk woord heet. Dat wil zeggen dat ze eenmaal met iets angstigs geconfronteerd, zich er steeds meer op focussen om de angstwekkende ervaring te vermijden. Ze gaan anticiperen op de angst.

Dat kan je oplossen door langzame desensitisatie. Daarmee wordt bedoeld dat je bewust de angstige situatie op gaat zoeken, er aan leert wennen om deze te ondergaan en in kleine stapjes toenemend met het angstobject geconfronteerd wordt waarbij je hersenen leren om de eerder ontstane paniekreactie te compenseren met positieve ervaringen van overwinning, nieuwsgierigheid en een andere focus op het angstobject.

Een mooi voorbeeld hier van is met mijn kids toen zij jonger waren. Allebei heel bang voor spinnen en andere insecten zoals wespen e.d.  Ik heb toen zo'n onderzoeksetje gekocht met een doorzichtig busje en een vergrootglas etc. Ze waren zo bang voor spinnen en andere insecten en daar wilden we graag wat vermindering in brengen want het was soms op het panische af. Ik heb ze toen gevraagd insecten te gaan vangen met het potje en te bestuderen.

De eerste keer doodeng natuurlijk en ik heb er voor elk 1 in een potje gestopt (spinnetje). Konden ze het vasthouden en bekijken en tellen hoeveel pootjes etc. Schriftje maken met verschillende beestjes en hun bevindingen. Boekje erbij om ze op te zoeken en te bepalen welk beestje het is. Werkte prima tegen spinnen, torren en andere insectenangst. Van eng naar interessant en een speurtocht. Op die manier ontwennen ze vanzelf hun angst omdat hun focus nu niet meer direct gericht is op "eng" maar op onderzoeken. Een wedstrijdelementje er in brengen helpt ook om angst te overwinnen (letterlijk over-winnen).

Tip is begin met het lieveheersbeestje ;)

Geen opmerkingen: