zaterdag 17 augustus 2013

Respect

Respect. Het wordt vaak te pas en te onpas gebruikt in jongeren en straattaal. Het wordt niet lang niet altijd gegeven. Respect krijg je. Het is niet iets wat je af kunt dwingen. Het wordt je geschonken en het is iets wat je soms moet verdienen.

Respect begint bij jezelf. Hoe je jezelf behandelt. En respect geef jij aan die ander. Respect kan je niet teveel hebben, wel te weinig.

Respect voor jezelf heeft te maken met op tijd je grenzen aan geven. Goed voor jezelf zorgen. Zuinig zijn op jezelf. Als je jezelf niet respecteert dan uit zich dat in "over je heen laten lopen". Je geeft geen grenzen aan of accepteert dat anderen er over heen gaan. Je laat het gebeuren en het gaat ten koste van jezelf.

Respect voor jezelf heeft te maken met jezelf een goed mens vinden. Blij, trots en gelukkig zijn met jezelf. Het heeft te maken met eigenwaarde. Vind jij jezelf het waard om trots te zijn op jezelf, om je goed te voelen over wie je bent en wat je doet. En wat doe je als anderen jou niet goed behandelen? Als anderen je disrespectvol behandelen doordat ze grof tegen je doen, je negeren, je niet de moeite waard vinden om aandacht aan te besteden of tijd met je door te brengen. Als een ander je afwijst, niet wilt helpen als je dat nodig hebt of je enkel weet te vinden als zij jou nodig hebben.

Respect voor jezelf hebben is iets wat je uit draagt, wat je uit straalt en wat je laat zien door voor jezelf te kiezen als het er op aan komt.

Geen opmerkingen: