woensdag 14 augustus 2013

Misofonie, overgevoelig voor geluid

Misofonie. Ik las er voor het eerst over, vorige maand in Psychologie Magazine. Het is een onlangs vastgestelde psychische conditie (of aandoening zoals het wordt genoemd) waarbij mensen zich bovenmatig heftig irriteren aan allerdaagse geluiden.

Ze nemen die geluiden net als een ander waar maar zoals een ander zo'n geluid negeert, weg filtert of enkel waar neemt maar geen acht op slaat, zo kan iemand met misofonie hier heel erg geïrriteerd van raken. Ze worden er zo door gehinderd psychisch dat ze er agressief van worden. Veel mensen met misofonie gaan daarom steeds meer situaties uit de weg waarbij ze geconfronteerd kunnen worden met deze geluiden. Vaak uit schaamte of omdat ze bang zijn dan ze een ander agressief zullen benaderen en dat willen ze voorkomen.

Het UMC Amsterdam doet sinds kort onderzoek naar misofonie en is bezig om psychische hulp te verlenen bij mensen die het leven ondraaglijk vinden door de geluiden waar ze zo'n last van hebben. Een aantal therapievormen worden er nu op toegepast en er wordt hersenonderzoek gedaan naar deze aandoening om te kijken waardoor het ontstaat en wat er tegen gedaan kan worden.

Om welke geluiden gaat het dan?
Dat kunnen allerlei alledaagse geluiden zijn waar iemand overgevoelig op reageert. Het kan gaan om snurken, keel schrapen, smakken, slurpen, neus ophalen, snuffen, met een bestek tegen de tanden tikken tijdens het eten, kuchen, giechelen etc.

Mensen met misofonie kunnen er niet tegen als ze telkens horen. Dit maakt dat sociale gelegenheden als samen eten, slapen of in een trein of vergadering zitten, ware kwellingen voor ze worden die ze liever gaan vermijden. Ze hebben dit vooral bij volwassenen die deze geluiden maken. Als kinderen of dieren dit soort geluiden maken dan hebben ze er veel minder moeite mee.

Misofonie wordt op dit moment gecategoriseerd onder de angststoornissen.


1 opmerking:

leni-beckers@hotmail.com zei

Zo herkenbaar, vind het wel eng...