woensdag 28 augustus 2013

Hoe werkt creativiteit?Hoe werkt creativiteit? Waar komen ideeën vandaan? Hoe origineel is een origineel of is het een samenvoegsel of afgeleide van iets wat eerder was bedacht of gemaakt?

Het creatieve proces werkt volgens eenzelfde lijn: kopiëren, veranderen en combineren.

We leren als kind door gedrag af te kijken en te kopiëren. We zijn dan heel erg bezig met identificatie proces. Wie zijn we? Hoe doen onze rolmodellen het? De zoon die zijn vader na doet en de dochter die haar moeder imiteert. Ook later leren we door kopieergedrag.

Daarna verfijnen we het gekopieerde. We gaan er mee "spelen" psychisch. We veranderen er wat aan, we maken de vorm iets wat anders, we vinden een andere manier handiger of we voegen er iets van onszelf aan toe.

Uiteindelijk combineren we verschillende dingen. We maken van een aantal losse ideeën, een geheel. We vormen ons een beeld, een project of een kunstwerk. We schrijven er een blogje over ;)

We pakken het beste van een ander, veranderen het naar ons eigen idee, voegen er dus nog evt. wat aan toe waardoor het nog beter wordt en presenteren dit weer aan de wereld. En die doet er hetzelfde mee..

Geen opmerkingen: