vrijdag 19 juli 2013

ZelfinzichtHoe zien we ons zelf? Zien we onszelf positiever of negatiever dan we zijn? En zo ja hoe komt dat dan? Waarom is het goed voor je om positiever over jezelf te denken dan je werkelijk bent? Wat zijn de consequenties als je dit niet doet?

Zelfinzicht
Mensen denken dat ze zichzelf goed kennen, maar het beeld dat we van onszelf hebben is vaak veel te rooskleurig. We overschatten onszelf. Een gesprek over zelfkennis met hoogleraar psychologie Jaap Denissen van de Universiteit van Tilburg. Hij doet onderzoek naar de ontwikkeling van persoonlijkheid. En Maarten den Braber probeert een realistisch beeld van zichzelf te krijgen door zijn lichamelijk functioneren voortdurend te meten.


Radiofragment programma Pavlov

Leven met onzekerheid 
Dat niets zeker is in het leven, weet iedereen. Maar lang niet iedereen weet hoe je daarmee om moet gaan. In deze tijd van economische crisis en grote werkloosheid worden we nog veel meer met onzekerheid geconfronteerd. Psycholoog Edwin Oden schreef een artikel over onzekerheid in Pychologie Magazine en hij is te gast in Pavlov.

Geen opmerkingen: