zaterdag 20 juli 2013

Zelfbedrog
Hadden we het gisteren nog over zelfinzicht en onzekerheid, deze documentaire van Labyrinth gaat nog een stapje verder in op het zelfbedrog dat we bij voorkeur hanteren om ons zelfbeeld optimaal te houden. Dit doen we voor onszelf om ons zelfvertrouwen en onze positie te verwerven maar we doen het ook vanwege onze sociale omgeving en degene die we daarin willen laten zien. Vaak toch het "zelf" dat sterk, competent en mooi is. Veel mensen willen gezien worden, status en een goede positie verwerven. Soms zelfs de alfa positie van leider of specialist. We willen ons graag beter of de beste voelen.

Alhoewel er ook mensen zijn die graag een ander zelf voorwenden vanuit andere motieven. Denk aan iemand die zich vaak als een slachtoffer opstelt omdat op die manier je de verantwoordelijkheid van je leven of je daden niet zelf hoeft te nemen. Je kan dan immers altijd zeggen dat het kwam door iemand anders. Of denk aan mensen die please gedrag vertonen. Die willen voortdurend iedereen naar het zin maken om de harmonie te bewaren en relaties niet onder druk te zetten. Ze doen dit niet zelden uit angst voor confrontaties of spanningen. Of je hebt de criticus of aanklager die voortdurend iedereen vertelt hoe het wel of niet moet en met een wijzend vingertje de eigen maatstaf als leidraad hanteert van hoe iedereen dient te leven en je bij de minste afwijking vertelt wat je fout doet en wat je moet doen.

Welk zelfbedrog je ook hanteert, er zit een reden achter. Het beeld wat je van jezelf hebt en wat je naar buiten projecteert is ontstaan omdat het je iets opleverde. Begrip, troost, macht, hulp of misschien wel een duur betaalde baan of leuke partner. De vraag die altijd weer open blijft staan is: wie ben je nou echt? Is er wel een constant ego of ik? Of zijn we niet meer dan een verzameling ideeën over onszelf.

Geen opmerkingen: