woensdag 24 juli 2013

Wat te doen?


Als iemand je niet goed behandeld, waarom ben je dan nog met die persoon samen? Waardoor komt het dat je dit laat gebeuren? Dat het zo door blijft gaan? Er is doorgaans maar één echt antwoord op deze vraag.  Het komt allemaal neer op angst. We schieten in de weerstand om iets werkelijk te doen aan de situatie.

Angst roept bij ons weerstand op. Uitingen van die weerstand zijn klagen, zeuren, roddelen, belachelijk maken, afkraken of iemand voor gek zetten in het openbaar. Echter deze uitingen zijn vervangende emotie regulerende uitingen want het echte probleem blijft verborgen. Het blijft onaangeroerd. Er wordt niets mee gedaan dan over gepraat of gesproken. Je ziet dit met name heel erg vaak in relaties die niet zo lekker lopen.

Waar komt de angst vandaan? De angst om er ook werkelijk iets aan te doen zit 'm vaak in de verandering. Als je stopt met klagen, zeuren, roddelen maar de situatie blijft frustraties oproepen dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of je wordt depressief en de frustratie, boosheid en wrok slaat naar binnen of je neemt actie en je gaat de confrontatie aan met de situatie en de persoon. Als je echter het laatste doet, dan is dat eng want dat leidt tot veranderingen en je weet niet wat dat voor consequenties gaat hebben.

Mensen zijn bang voor onzekerheden en verandering. Je ziet dit vaak bij slachtoffers van huiselijk geweld. Liever blijven ze bij de mishandelende partner want dan weet je tenminste wat je er aan hebt dan dat je stappen moet ondernemen om uit de pijnlijke situatie te komen en niet weet wat er dan gaat gebeuren, waar je naar toe moet, hoe de toekomst er uit gaat zien en welke (financiële) consequenties dit heeft.

Daarbij komen dan nog angsten voor verlating, eenzaamheid, financiële problemen, verergering van de situatie (tijdelijk) en verplaatsing uit de vertrouwde omgeving.

Reden genoeg dus om te blijven klagen zonder er iets aan te doen. Het helpt alleen zo weinig.

Geen opmerkingen: