zondag 28 juli 2013

Voelen en Ervaren

Als je regelmatig met de trein reist en je hebt oortjes in met muziek op je telefoon of MP3 speler dan krijg je dit effect ook. Afhankelijk van de muziek die er speelt, de invloed die het heeft op je gevoel, ervaar je de reis en dat wat je waarneemt verschillend.

Zo kunnen geluiden en beelden maar ook andere zintuiglijke ervaringen zoals geuren, warmte, kou, druk, aai of smaak, je beleving van iets enorm beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is als je iets hebt gegeten waar je naderhand heel erg ziek van geworden bent. Grote kans dat je het nooit meer lust. Of als je ergens in een groot mooi bos wandelt maar het stinkt er de hele tijd naar een penetrante geur van een gierende boer. Je wilt niet meer die lange wandeling maken waar je anders zo van geniet dan als je de dennengeur kon opsnuiven.

Als je ergens moet zijn maar het is er steenkoud en je voeten vriezen bijna van je enkels af, dan heb je er toch minder plezier in en de herinnering aan die dag wordt toch een stuk minder leuk.

De wereld ervaren is subjectief, persoons- en situatie gebonden. Het voelen en ervaren is een eigen unieke gebeurtenis die soms zelfs bepalend is voor de rest van je leven, hoe je tegenover iets staat en er over denkt.

Geen opmerkingen: