dinsdag 23 juli 2013

Tuinieren goed voor lichaam en geest


Gezond oud worden? Dan is tuinieren zeker wat voor jou. Een mooi artikel over wat tuinieren doet voor mensen. Hoe het inwerkt op hun lichaam en cognitieve vaardigheden.

Quote: Waar mensen samen tuinieren, ontstaat verbroedering: daar eten mensen gezonder, hebben beter contact met de aarde, met hun lichaam en met elkaar. Misschien is tuinieren wel het best bewaarde geheim van de beroemde Blue Zones: plekken op aarde waar je de meeste kerngezonde, blije honderdjarigen vindt. Want op al die plekken zijn die druk met hun groentetuintjes. Lees over de verbazingwekkende effecten van een stadstuintje, en vijf tips om er zelf mee te beginnen.

Contact met de aarde is niet het enige wat zo gezond is. Mensen die veel tuinieren hebben fysieke inspanning, bukken, lopen, graven, wroeten, spitten en trekken onkruid uit de grond. Ze moeten hun evenwicht bewaren, op een been staan en nog veel meer bewegingen met het lichaam in de gezonde buitenlucht. Ondertussen worden hun hersenen ingezet om een goede planning te maken, planten te herkennen van onkruid, na te denken over wat ze wel of niet willen doen, welke planten, bomen of struiken hoe gesnoeid moeten worden. Kortom tuinieren is een bezigheid die zo divers is dat je er veel uit kan halen voor je lichaam en geest.

Mensen die vaak tuinieren zijn gezonder, ze hebben er vaak veel plezier in. Ze eten gezonder, regelmatig
verse groenten of vers fruit van eigen bodem en het is ook nog eens goed voor de sociale contacten. Met stadstuintjes of moestuinen zie je dat tuinierliefhebbers elkaar tips en trucs leren, elkaars vorderingen in de gaten houden en zaden, stekken en oogsten met elkaar delen.

Kortom, zoek je nog een hobby die goed is voor lichaam en geest, misschien eens een volkstuintje overwegen? Dan kan je binnenkort genieten van lekkere tomaten of kersen, het gezang van vogels of de mooie vlinders die er rond fladderen op de kleurrijke bloemen en struiken.

Geen opmerkingen: