maandag 8 juli 2013

Survival: Naakt en Angstig
In Amerika in première een nieuwe reality documentaire als variëteit op Echte meisjes in de jungle, Expeditie Robinson en andere overlevingsprogramma's in ruwe natuurgebieden. Dit keer gaan een man en een vrouw, die elkaar nog niet kenden, 21 dagen overleven in de jungle. Op zich niet zo bijzonder zou je zeggen, was het niet dat beiden naakt zijn en in een gebied zitten met dodelijke roofdieren, giftige slangen en spinnen en ander gevaarlijk beestenspul.

De een is een "daredevil" die weinig gehecht is vanuit zijn jeugd en wel houdt van het buitenleven en een risico, de ander is een jongedame die haar "survivelskills" eens wilt testen. De vraag is: gaat dat lukken? Wat doet het met je als je zo onbeschermd als Adam en Eva "in het paradijs" moet zien te overleven in een wild stuk natuur? Welke gevaren sta je aan bloot (letterlijk)? Waar moet je allemaal mee rekening houden?

En hoe reageren ze psychologisch op elkaar? Op het leeftijdsverschil? De manier van communiceren in relatie tot bijvoorbeeld zijn vooroordeel over jongere mensen. (Ze communiceren niet versus hij praat veel).

Wat is het effect van naakt zijn op je psyche? Wat doet het met je lichaam? Het geeft een goed beeld over kleding en lichaamsbedekking. Je begrijpt gelijk waarom Adam en Eva kleding nodig hadden maar dat had volgens mij weinig te maken met schaamte en alles met bescherming. En dan heb ik het niet over maagdelijkheid of seksuele lusten. De uitleg is meer gewoon, alledaags en weinig spectaculair.

 Ik vermoed dat we hier nog wel meer van zullen gaan horen en zien, later in Nederland.

Geen opmerkingen: