donderdag 11 juli 2013

Lieve 16 jarige... luister even naar de verhalen
Een aangrijpend filmpje van mensen die te maken hebben gekregen met een agressieve vorm van huidkanker. De boodschap in het filmpje is duidelijk. Als je dingen wilt voorkomen later, als je jezelf wilt beschermen tegen een hoop ellende later, dan moet je jong beginnen want hoe jonger je bent, hoe kwetsbaarder je bent. Je lichaam en geest ontwikkelt zich dan nog zo sterk en schade die dan wordt toegebracht vermenigvuldigt zich des te eerder en sneller door de groei die er nog in zit.

Hoe jonger je lichaam en geest, hoe kwetsbaarder. Dat weten we allemaal. Al in de zwangerschap is de foetus kwetsbaar voor inwerking van stoffen die de moeder in neemt. Het kan desastreuze gevolgen hebben als zij schadelijke stoffen tot zich neemt die de celdeling bij de nog in ontwikkeling zijnde foetus meteen beschadigd. In het ergste geval krijg je er ernstig gehandicapte of misvormde kinderen van.

Maar ook later in het leven van een kind of puber blijf je kwetsbaarder. Je lichaam verandert nog zoveel, onder invloed van hormonen vindt nog een flinke groeispurt plaats die bepalend is voor de rest van je leven. Evenzo maak je psychisch nog een groei door waarin je erg kwetsbaar bent.

Wees zuinig op jezelf, zorg goed voor jezelf en zorg dat je later gezond groot wordt want dat is best moeilijk als alles in je puberteit zo leuk en aantrekkelijk lijkt.

Wat zou jij jezelf vertellen? Welke waarschuwingen zou je geven met de kennis die je nu had. Wat zou je liever anders gedaan hebben?


Geen opmerkingen: