woensdag 10 juli 2013

Het stappenplan en de spiraal van zelfvertrouwenWelke stap heb jij vandaag gezet? Tot hoever ben je gekomen?

Het leven is net als leren lopen. Je leert het met vallen en opstaan. Het kost moeite en soms heb je geen idee hoe je verder moet of waar je naar toe gaat. Soms is het duidelijk en heb je een helder doel voor ogen, daar wil ik heen! Wat doorgaans wel duidelijk is dat het belangrijk is dat je enigszins een idee hebt wat je wilt bereiken. Een stip op de horizon. Dit zou ik willen bereiken.

Een idee, een plan of een eerste stap hebben nog iets wat daar aan vooraf gaat. Dat zie je in de cartoon. Het is een proces. Een proces wat soms zelfs start met onvrede, verdriet, boosheid of irritatie. Je wilt het eigenlijk niet maar het moet omdat het beter voor je is of omdat het verstandig is of omdat het nou eenmaal niet anders kan. Je wilt misschien wel iets heel anders en voelt verzet of weerstand. Je moet nog aan het idee wennen of het gevoel krijgen dat het inderdaad het beste voor jou is.

Je ziet er misschien huizenhoog tegenop of denkt dat je het helemaal niet kan. Het gaat toch niets worden, het stuit op teveel bezwaren. Het kost te veel tijd, moeite of energie. Je hebt het al eens geprobeerd en toen werd het ook niets dus waarom zou je het nog eens proberen?

Na allerlei overwegingen kom je tot de conclusie dat je iets wilt. Je bent misschien nu aan het idee gewend, het trekt je nu aan of het moet maar. Je focust je op het einddoel en je wilt dat bereiken. Je hebt het voor ogen en het is een verlangen geworden. Je bent misschien gedreven door motivatie om iets te bereiken maar het ook zijn dat je gedreven bent door de motivatie om iets anders te ontlopen, te voorkomen of niet te hoeven doen als je dit wel doet. Het kan een keuze uit twee kwaden zijn of iets wat je juist helemaal geweldig lijkt.

Maar hoe doe je het? Hoe krijg je het voor elkaar? Wat heb je er voor nodig? Je ziet wellicht nog allerlei beren op de weg die je moet overwinnen. Obstakels die je belemmeren om er voluit voor te gaan. Je wilt eerst dat er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan of je wilt alle mogelijkheden en alternatieven nog onderzoeken voordat je daadwerkelijk een stap gaat zetten. Je geest maakt 's nachts misschien wel overuren door piekeren en tobben of je hebt er enge dromen over, wat er allemaal mis kan gaan of waar je nog niet eens aan gedacht hebt en wat toch kan gebeuren.

Je bent er uit. Je gaat het proberen. Het kan best zijn dat je in deze fase een aantal keer iets uit probeert maar nog niet precies weet wat het beste werkt. Wat het meeste helpt. Je bent nog aan het leren, net als met echt leren lopen. Je valt, je staat op, je valt nog een keer, je staat weer op. Twee benen op de grond werkt niet, je dient gecoördineerd kracht te zetten op die momenten dat het nodig is, je dient balans te houden, weten wat je doet en wat werkt en niet werkt.

Het lukt je steeds beter en je wordt steeds meer geoefend in wat je doet en je gaat richting je doel. Je kan het, het lukt allemaal! Al het oefenen, vallen en opstaan hebben geleid tot een resultaat. Er komt schot in de zaak. Je gaat er nu echt voor. Je zet er je volledig voor in. Het moment is nu. Je kan het!

En dan zet je de laatste stap, de laatste sprint, het laatste stukje. Je ruikt, voelt en proeft de overwinning op jezelf en het bereiken van je doel. Het is binnen handbereik. Het is... er. Je bent er.

En nou niet vergeten te genieten van je succes en te ontspannen want dat geeft je de motivatie en de energie om het volgende doel te kunnen bereiken en daarbij door te zetten als het moeilijk wordt.

Dit is de spiraal van zelfvertrouwen. Lukt het niet om deze stappen zelf te maken of kan je er wel wat hulp bij gebruiken dan kan je daarvoor coaching aanvragen bij Minerva Counseling en Coaching.
Geen opmerkingen: