woensdag 3 juli 2013

Het immuunsysteem en de psycheMomenteel ben ik aan het leren over de invloed van de geest op het lichaam. En die is groter dan ik tot nog toe had vermoed. Ik ben altijd wel een fan geweest van het principe "mind over matter" maar pas nu vind er gedegen wetenschappelijk onderzoek plaats wat dit principe een beetje uit de spiriwiri hoek haalt.

Zowel in Amerika als in Nederland is  onderzoek gedaan naar de invloed van de geest over het lichaam. Dat het lichaam invloed op de geest heeft wisten we al. Mensen met een traag werkende schildklier, suikerziekte, overgangsklachten of (chronische) pijnklachten wisten dit al lang. Hormonen, pijnprikkels, lichamelijke beperkingen geven geestelijke effecten als depressie, angsten (hoe ziet mijn toekomst er uit? hoe erg wordt het?), stemmingswisselingen, onrustgevoelens en nervositeit.

Andersom kenden we het placebo effect. Een neppil werkt echt op de klacht waarvoor de "pil" was voorgeschreven. Hoe kan dat?

Een interessant document op internet is deze (die ik in het kader van mijn studie vond). Het gaat over psychologisch neurologisch onderzoek gedaan in Nijmegen m.b.t. de invloed van de geest op fysieke klachten als allergieën maar ook reumatische aandoeningen.

Het blijkt dat het lichaam wat een sterke allergische reactie geeft feitelijk fobisch (extreem angstig) reageert op een ongevaarlijke stof, indringer. Kattenharen of stuifmeel is nou niet iets om als lichaam of immuunsysteem als een potentiële levensgevaarlijke indringer te beschouwen maar als het immuunsysteem reageert alsof dat wel zo is en een sterke allergische reactie oproept waardoor we huiduitslag, loopneuzen, tranende ogen, benauwdsheidsklachten en erger krijgen, dan is dat een extreme reactie van het lichaam. Het blijkt echter dat deze reactie "afgeleerd" kan worden via NLP (Neuro Linguistisch Programmeren).

Een allergie kan aangeleerd worden door een negatieve ervaring en kan ook weer afgeleerd worden via psychologische interventie. Dat is via wetenschappelijk onderzoek inmiddels meermaals bewezen. Men onderzoekt nu nog verder in hoeverre dit ook geldt voor andere ziekten met ontstekingsreacties die via ons immuunsysteem lopen.

Quote: "Overigens hebben ook ziekten zoals reuma,  multipele sclerose en fibromyalgie te maken met een verminderde immuunfunctie en zijn ook die in principe beïnvloedbaar met psychologische interventies. Hoewel dit uitgangspunt nog niet algemeen geaccepteerd is, is de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor inmiddels aanwezig."

Het blijkt namelijk dat de sleutel niet alleen ligt in het Psychologische (geest) en het Neurologische (zenuwstelsel) maar ook in de connectie met de Immunologie. Er zitten verbanden tussen het psychisch leren (conditioneren) en het immuunsysteem hiermee beïnvloeden. De jongste tak van sport op dit gebied heet: psychoneuro immunologie (PNI).

Geen opmerkingen: