donderdag 18 juli 2013

Eerstgeborene, middelste kind of jongste Benjamin?

Welke plaats je had in het gezin uit je jeugd kan erg bepalend zijn voor hoe je bent geworden. Of je perfectionistisch bent bijvoorbeeld of juist een losbol, een clown of iemand die graag de harmonie wilt behouden in relaties en liever toe geeft dan dingen op scherp zet.

De eerstgeborenen zijn vaker leiders later. Zij zijn gewend om als oudste de dingen te regelen, de baas te spelen. Ze hebben vaak de strengste behandeling gekregen en zijn daarom zelf ook strenger geworden. Preciezer en willen de dingen goed doen. Immers als oudste heb je wel iets hoog te houden ten opzichte van de jongere broertjes en zusjes die na je komen.

De middelste is vaak degene die het makkelijkste de harmonie weet te bewaren. Ze leren schipperen tussen een ouder kind boven zich dat alles beter kan en een jonger kind onder zich wat nog geholpen moet worden. Ze zitten tussen grote verschillen en dit maakt ze makkelijker in de omgang, socialer en soms zelfs de vrede stichter, degene die graag de harmonie terug brengt.

Het jongste kind is vaak de rebel. Met allemaal broertjes en zusjes boven je die alles altijd beter kunnen dan jou, dan kan je nog maar op een manier opvallen en dat is door je extremer op te stellen. Ze zijn soms de clown van het gezin, de rebel of degene die zich nergens meer wat van aan trekt. De opvoeding van de jongsten is vaak een stuk soepeler. Ze mogen ook meer want het pad met de verboden is door de oudere kinderen al lang vrij gebaand.

Het enige kind lijkt veel op het oudste kind maar is vaak nog wat perfectionistischer en preciezer. Ze komen soms ouwelijk over omdat ze niet gewend zijn om met andere kinderen veel om te gaan. Hierdoor klinken ze vaak wat volwassener. Ze zijn vaak ook wat meer op zichzelf, gewend aan solistisch op te treden en alleen je te vermaken of bezig te zijn.

Geen opmerkingen: