donderdag 4 juli 2013

10 Dingen die relaties succesvol verbeterenWil je een beetje leuk leven en ook nog aangenaam gezelschap zijn voor jezelf en voor je medemens dan zijn er dingen die je maar beter op kan geven. Ik zeg overigens niet dat het makkelijk is maar als het je echt niet lukt en je telkens weer vervalt in "oud gedrag" dan wordt het tijd om er eens nader naar te kijken met iemand die je hierin verder kan helpen.

Stop met:
1. Het altijd gelijk willen hebben en te denken in termen van winnen en verliezen.
Als een ander moet verliezen zodat jij je zin krijgt of gelijk krijgt dan zet je relaties onder spanning. Het maakt dat je meer gefocused bent op winst dan op samenwerking of oplossingen die beiden vooruit helpen.

2. De behoefte om controle te hebben.
Je kunt niet alles bepalen of regisseren. Het leven wat los laten en zijn gang laten gaan brengt ontspanning bij jezelf maar ook naar anderen toe. Het geeft anderen meer ruimte om in jouw bijzijn zichzelf te mogen en kunnen zijn.

3. De schuld te geven aan anderen en excuses te bedenken.
Schuld en schaamtegevoelens leiden enkel tot een negatief denkpatroon, gevoel en handelen en zetten de relatie met jezelf en met anderen onnodig onder spanning. Als je stopt met schuldgevoelens of de schuld aan anderen te geven dan kan je handelen uit (zelf)vertrouwen.

4. Jezelf af te kraken, omlaag te halen of je gevoelens te bagateliseren.
Het heeft tot resultaat dat je zelfbeeld, eigenwaarde en zelfvertrouwen sterk daalt. Hierdoor durf je niet je werkelijke zelf te zijn en jezelf te laten zien zoals je werkelijk zou kunnen zijn als je je wel sterk, liefdevol en krachtig zou voelen.

5. Met beperkende gedachten of overtuigingen.
Alles waarin je jezelf beperkt of beperkend naar anderen kijkt maakt je realiteit een stuk moeilijker. Je gaat uit van dingen die niet kunnen, altijd zo zijn en nooit meer zullen veranderen. Dat maakt je star en onbuigzaam in de omgang.

6. Klagen en kritiek leveren.
Het levert je enkel een hoop ergernis en negativiteit op. Als je een probleem hebt, los het op. Lukt het niet alleen, vraag dan hulp. Er over klagen of continu bekritiseren van jezelf of anderen maakt dat je heel negatief denkt en dat uit straalt.

7. Anderen te imponeren.
Imagogericht gedrag, stoer doen, anderen willen overtreffen en aftroeven is destructief voor samenwerking en een goede relatie. Goede relaties worden gebouwd op gelijkwaardigheid, kwetsbaarheid en openheid naar elkaar toe.

8. Je te verzetten tegen verandering.
Leven is verandering. Er bestaat geen stilstand. Alles verandert voortdurend; je lichaam, je cellen, je denkbeelden. Durf te leven en mee te gaan in de stroom.

9, Met bang zijn.
Denk als je bang bent: wat zou ik nu doen als ik geen angst had? Wat wil ik werkelijk bereiken. Onderzoek je angsten, waar ze vandaan komen en laat ze achter je zodat je werkelijke vrijheid ervaart van handelen.

10. Je leven te leven naar de verwachtingen van anderen.
Onderzoek wat jij wilt en nodig hebt, durf oude denkbeelden los te laten en maak jezelf gelukkig zodat je je lekker in je vel voelt bij anderen en in relatie tot hen. Er is slechts één persoon die jou gelukkig kan maken en dat ben je zelf!


Geen opmerkingen: