maandag 17 juni 2013

Waarom leugenaars liegen
Waarom liegen mensen? Wat is de reden om te liegen? Welke motivatie heeft iemand om niet te vertellen hoe iets echt in elkaar zit? Wat voor type leugens worden het meest gebruikt?

1. Leugens om gevoelens te beschermen
Deze leugens zijn bedoeld om de eigen gevoelens te verbergen en te beschermen. Er wordt dan gelogen over  emoties of over gevoel of over hoeveel iets iemand heeft geraakt. Vaak wordt er stoer gedaan of nonchalant om de echte pijn en kwetsbaarheid te verbergen.

2. Om een vervelend moment te ontlopen.
Als je liever niet zegt wat je er werkelijk van vindt omdat je oordeel negatief is of omdat je de relatie niet wilt schaden. Deze leugens worden ook gebruikt omdat je ergens geen zin in hebt en je er onderuit wilt komen. Een bezoek aan iemand of waarom je alweer zo snel weg moet.

3. De ware toedracht te verbergen.
Het is belangrijk dat de leugenaar de werkelijke toedracht van de situatie verborgen houdt omdat het henzelf schade zou kunnen toebrengen als men zou weten hoe het er echt aan toe is gegaan. Een leugen over een ontslag bijvoorbeeld of om iemand op te lichten. Het gaat hier om valse waarheden verspreiden.

Hoe wordt er dan gelogen?
Een aantal manieren zijn mogelijk. Of er wordt gewoon keihard gelogen door een totaal ander verhaal op te hangen dan dat er werkelijk gebeurd is. Of er wordt een halve waarheid vertelt, alleen dat deel dat goed uit komt maar het deel wat minder goed uit komt wordt weggelaten. Overdrijven en er een grote grap van maken zodat het vertellen van het werkelijke verhaal omzeilt kan worden door af te leiden van de feiten die wel eens negatief zouden kunnen uitpakken.


Geen opmerkingen: