dinsdag 18 juni 2013

Negen tips om een leugenaar te ontmaskeren

Waardoor komt 't dat je er zo makkelijk in trapt? Waardoor kunnen leugenaars zo hun gang gaan? Hoe kan je een leugenaar ontmaskeren? Waar herken je leugens aan?

1. Let op hun gezicht.
Leugenaars letten vaak op hun woorden. Hun gezichtsuitdrukking past niet altijd bij hun verhaal omdat ze erg op woorden gefocused zijn. Of ze hebben een strakke gelaatsuitdrukking waar weinig emotie vanaf te lezen is of ze doen heel overdreven om het gebrek aan natuurlijke emoties te compenseren.

2. Het geheime lachje
Een lachje dat net te vroeg of te laat komt. Of een grijns die de hele tijd zichtbaar is maar niet past bij het verhaal verraad spanning en onechte emoties en gevoelens.

3. Spreekfouten
Te lange pauzes, te snel praten of spreekfouten maken wijzen op spanning omtrent het verhaal wat verteld wordt. Het kan zijn dat er wat aarzeling en gestotter volgt omdat ze het verhaal tijdens het vertellen moeten aanpassen of verzinnen. De stem is doorgaans wat hoger dan normaal.

4. Ademhaling, slikken en zweten
De ademhaling verandert van het normale patroon. Er kan zweet ontstaan op de bovenlip of in de handen. Het vaker slikken en het hebben van een droge mond.

5. Lichaamshouding
Een scheve hoofdhouding met gekruiste armen en benen laat een gesloten houding zien. Vaak een houding waarin men iets probeert te verbergen. Dingen voor zich houdt.  De oogbewegingen kunnen erg onrustig zijn of juist staren.

6. De inhoud van het verhaal
Er zijn te weinig of juist ontzettend veel details. Een vaag verhaal zonder duidelijke feiten is vaak een leugen. Iemand die een enorm verhaal met ontzettend veel details oplepelt kan ook bezig zijn met een leugen wat volledig voorbij gaat aan de vraag of de inhoud van het gesprek om andere dingen te verbergen. Het wordt dan gebruikt als afleidingsmanoeuvre.

7. Technologie maakt liegen makkelijker.
Voor een beeldscherm of via een telefoontoestel kan men minder goed zien en horen of iemand liegt. Daarbij is er meer afstand tussen zender en ontvanger wat liegen makkelijker maakt. Het voelt veiliger dan om recht in je gezicht te liegen want dan moet er meer beheerst worden dan woorden.

8. Veel vragen stellen.
Een leugenaar houdt graag controle en gebruikt vaak afleidingstechnieken door bijvoorbeeld heel veel vragen te stellen. Hierdoor leiden ze de aandacht van zichzelf af, zetten jou aan het denken en houden zo de regie over het gesprek. Ze kunnen hierdoor ook tijd winnen voor zichzelf.

9. Valse verzekeringen
Als iemand begint met: "ik wil je niet kwetsen hoor" of "ik bedoel het niet kwaad maar" dan kan je er vaak vanuit gaan dat wat dat daarna komt niet echt klopt met wat er eerst gezegd werd. Ook bevestigingen als "je kan me heus wel vertrouwen" of "ik zal je geen pijn doen" wil nog wel eens het tegenovergestelde betekenen als het de leugenaar goed uit komt.

Geen opmerkingen: