zaterdag 1 juni 2013

Mindfulness

Wat is mindfulness? Is het hetzelfde als meditatie?

Mindfulness is een afgeleide van de oorspronkelijke Oosterse meditatie zoals deze beproefd wordt door boeddhisten. Meditatie heb je in verschillende vormen. Je hebt de geleide meditatie, waarbij er iemand is die een tekst uit spreekt waarmee je suggesties worden gegeven zoals dat ook in een hypnotische toestand kan worden gedaan. Je geest volgt dan de suggesties in de meditatieve staat.

Een andere vorm van meditatie is eenpuntige gerichtheid. Je geest wordt gericht op een punt. Dat kan een vlam van een kaars zijn, dat kan de ademhaling zijn of een spreuk, een mantra, een gebed. Hierdoor wordt een focus gelegd waarmee de geest in een rustige staat kan worden gebracht.

Mindfulness is een vorm van meditatie die zich meer richt op hier en nu. De focus ligt op het gewaarworden van gedachten en gevoelens. Het wordt in de psychologische hulpverlening steeds meer gebruikt als een middel om te ontspannen en om je bewust te worden van wat er van binnen in je lichaam en geest zich af speelt. De denkgeest wordt stil gemaakt om het onbewuste de kans te geven signalen af te geven zodat we ons die bewust worden.

Gevoelens of gedachten die anders niet de kans krijgen om zich te presenteren, die niet goed door voelt of door leeft worden. Mindfulness in een therapeutische setting kan erg waardevol zijn om iemand meer in contact met zijn of haar gevoel te brengen. Tevens kan het als ontspanningstechniek gebruikt worden bij stress of slaap problemen.

Mindfulness wordt in de cognitieve therapie├źn steeds meer gebruikt bij de behandeling van depressies.

Klik hier voor een infographic.

Geen opmerkingen: