zaterdag 15 juni 2013

Een bitterzoete ervaring


Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get. Misschien inmiddels wel een van de meest beroemde filmuitspraken uit de film Forrest Gump. Soms geeft iemand je in je leven een doos chocolaatjes. Donkere chocola. Hele donkere chocola. Zo bitter dat je na de eerste aangename verrassing niet zo blij meer bent met het doosje chocolaatjes dat je kreeg. 

Toch hoe vervelend of hoe naar de ervaring ook ervaren werd, er valt altijd iets uit te leren. Je leert dat je het zo niet meer wilt. Dat je met zo iemand niet meer verder wilt. Je leert om grenzen aan te geven en voor jezelf te kiezen als je grenzen overschreden worden. Je leert wat het is om pijn te hebben, verdriet te voelen over iets wat zo mooi leek of zo fijn was maar wat toch niet zo mooi was als het leek in eerste instantie. Het leert je door de nare ervaringen vaak heel veel.

Op het moment dat nare dingen gebeuren is het zaak om er doorheen te gaan. Om er goed doorheen te komen. Daarna is het belangrijk dat je terug kijkt. Kijkt naar wat er nou gebeurde, waar het mis ging. Het is niet erg om een nare ervaring te hebben, zolang je er maar van leert en voor jezelf er een les uit trekt. Op die manier kan je nare ervaringen accepteren voor wat ze zijn. Lessen, leermomenten, levenservaring en zelfs als een geschenk van iemand waar je iets van geleerd hebt.

Als je er later op terug kijkt ben je vaak ook in staat om te zien wat het met je gedaan heeft. Hoe het je nu gemaakt heeft. Wat je er uit geleerd hebt en waar je sterker en beter in bent geworden. Op die manier kan je het ook loslaten.

Kijk niet terug in wrok of schuld of schaamte maar realiseer je dat al deze ervaringen jou enkel in de gelegenheid stellen om te groeien en te ontwikkelen in je leven. Als je het vanuit deze mindset kan bekijken dan zal je er de rest van je leven profijt van hebben i.p.v. dat het een pijnpunt blijft wat je triggert bij elke gelijksoortige ervaring.

Geen opmerkingen: