woensdag 12 juni 2013

Boosheid, agressie en Woede


Een van de meest heftige emoties die mensen ervaren is boosheid of woede. Het is een emotie die zijn voeding vindt in frustratie. Je wilt iets, het lukt niet, het kan niet, iemand of iets houd je tegen. Waar de een met verdriet reageert en het al gauw op geeft, daar wordt de ander boos.

Boosheid heeft iets te maken met beïnvloeding. Als je boos wordt dan heb je buiten het gevoel van onmacht, toch nog een gevoel van macht over want boosheid is een emotie die probeert de frustratie aan te vallen. De situatie te veranderen. Dit kan door intimideren, dreigen, vastpakken, schelden of andere vormen van boze uitingen. Boosheid is een activerende emotie die nog probeert de situatie naar de hand te zetten. 

Helaas werkt boosheid niet altijd in iemands voordeel. Het hangt er een beetje van af hoe vaak iemand succesvol is geweest met boosheid. Als die persoon vaak heeft ervaren dat boosheid werkt, dat het resultaat op levert dan zal iemand een voorkeur voor boosheid ontwikkelen. Als iemand heeft geleerd dat boosheid geen succes geeft, dan dooft het gedrag uit en zal zo iemand eerder verdrietig worden.

Boosheid of woede kan dus in je voordeel werken maar vaak werkt het, zeker op de lange termijn, in je nadeel. Mensen gaan niet graag om met mensen die makkelijk boos worden of regelmatig bozig reageren. Het is niet fijn om iemand tegenover je te hebben die al snel in toorn ontsteekt als je ergens het niet mee eens bent of kritiek hebt. Boosheid kan dan werken als een boomerang. Op de korte termijn krijg je je zin maar op de lange termijn gaan mensen je mijden. 

Uiting geven aan gevoelens van boosheid is noodzakelijk om niet te imploderen van binnen. Als je je boosheid telkens in slikt en overal "Ja en Amen" op zegt dan zitten we aan de andere kant van de lijn van boosheid en kom je uit op please gedrag. Niet assertief zijn of subassertief zijn. Subassertiviteit is ook frustrerend. Je had er best iets van willen zeggen maar je durfde niet. Je was bang om de confrontatie aan te gaan. 

Een gezonde uiting van boosheid op zijn tijd is niet erg maar het moet geen gewoonte worden.
Merk je aan jezelf dat je elke dag wel ergens boos over bent of gefrustreerd van wordt dan is het belangrijk om daar eens nader naar te kijken en je levenssituatie te veranderen of je zelf eens te gaan leren om anders met dingen om te gaan.


Geen opmerkingen: