vrijdag 28 juni 2013

10 sleutels tot Mislukking

Soms lees je wel eens van die stukjes die je aan het lachen maken maar ergens ook wel eens pijnlijk herkenbaar kunnen zijn omdat je het zelf ook wel eens doet. Zo zat ik een geweldig leuk boekje te lezen over NLP "de bijzondere reis van de prikkel" en dat ging ondermeer over sleutels tot succes maar ook sleutels tot geen succes want, zo stelt de schrijver Bouke de Boer, ook daar zit structuur in om telkens weer te falen, dat het niet lukt. NLP gaat uit van structuur in denken, voelen en doen en verdeelt heel simpel gezegd, gedrag en denken in twee factoren:

Beperkende, belemmerende overtuigingen versus functionele overtuigingen en daarmee gepaard gaand niet functioneel en functioneel gedrag. Het boek is zeker de moeite waard en bevat veel meer interessante informatie en is herkenbaar leuk geschreven.

Wat ik wel komisch vond was hoe je ook vast kan houden aan niet succesvol gedrag, niet functionerende doelen en daarmee continu mislukking kan nastreven. De sleutels van falen zeg maar. Ik heb ze maar eens even kort samengevat zodat je weet wat je moet doen als je vooral niet wilt dat iets lukt of goed gaat. Een deel komt uit het boekje maar een deel ken ik ook uit het dagelijks leven natuurlijk ;) of heb ik eens elders gelezen.

1. Hou vast aan beperkende gedachten en overtuigingen. Vooral denkbeelden als: "dat kan ik niet, dat lukt mij niet, ik zal nooit succes hebben, wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje, dat is voor mij niet weg gelegd."  Het gaat je inderdaad toch nooit lukken! Gelukkig maar...stel je voor..

2. Doe niets met seintjes die je krijgt. Een handreiking, een tip, een goed advies of goedbedoelde raad. Sla ze vooral in de wind, verwijs het meteen naar de prullenbak, werp onmiddellijk allerlei bezwaren op waarom het bij jou niet gaat werken en hoe vaak het al mis gegaan is in het verleden en dat het allemaal de schuld van een ander was waar jij niets aan kon doen. Laat een ander je nooit vertellen wat jij zou kunnen doen of wat helpend zou zijn want ze weten er niets van en ze moeten jou vooral niet vertellen wat je moet doen of moeilijke vragen stellen.

3. Begin al je zinnen met "Ja maar" of "Nee want". Werp zoveel mogelijk bezwaren op waarom iets niet gaat lukken of niet kan. Bedenk zoveel mogelijk beren op de weg en voorzie alle mogelijke problemen die je maar zouden kunnen treffen. Neem hierin alles maar dan ook alles mee. Kom vooral niet met oplossingen want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het gaat er om dat alles ingecalculeerd wordt. Overdrijf hierin gerust en gebruik grof taalgebruik om je standpunt of je verhaal kracht bij te zetten.

4. Specialiseer je in doemdenken. Maak overal een drama van. Wordt een kei in rampdenken. Maak bij voorkeur overal een probleem van en ga daar uitgebreid voor zitten omdat zo groot mogelijk op te blazen en te delen met iedereen die het maar horen wilt. Verhef je stem, spreek in overtreffende trap en zorg dat je altijd meer narigheid hebt meegemaakt dan een ander. Dat het voor jou vele malen erger en moeilijker was.

5. Blijf stoer, laat nooit je kwetsbaarheid zien, reken niet op anderen en vooral niemand vertrouwen. Jij bent de sterkste, de beste en slimste van de wereld en je weet precies hoe het moet en niet moet want dat heb je zo ervaren en bedacht. Hou het masker in stand wat je imago op moet houden en laat niet merken hoe je je werkelijk voelt of wat je echt ergens van vindt of denkt voor zover het afwijkt van je stoere imago. Je hebt immers heel wat te beschermen wat je graag zo wilt houden.

6. Stel geen doelen. Hou alles zo abstract mogelijk. Je wilt gewoon lekker leven, een leuke vakantie hebben, een goed seksleven, een fijne baan en voldoende geld. Verder maakt het niet uit hoe je daar komt of wat je daarvoor zou kunnen doen. Alles ligt nog open en je kan er overal mee naar toe immers. Maak honderd voornemens en fantaseer of dagdroom over hoe alles zou moeten zijn of worden en verlies jezelf daar in.

7. Blijf zitten waar je zit. Kom vooral niet in actie. Laat de boel de boel en laat een ander de moeilijke dingen maar doen maar blijf zelf vooral buiten schot en maak je niet moe. Kijk gewoon de kat uit de boom en als het even kan doe vooral niets zelf. Doe niet teveel wat energie kost of wat moeite of geld kost. Investeer nergens in en laat het gewoon allemaal gebeuren. Laat een ander opdraaien voor alles wat vraagt om actie of moed. Neem geen enkel risico en voorkom dat je zelf iets moet doen, moet kunnen of kennen.

8. Hou vast aan alles wat in je verleden verkeerd is gegaan. De ellende van het verleden is iets wat je nooit los moet laten en elke keer moet blijven herkauwen om te voorkomen dat je het achter je kan laten zodat je weet wat er fout kan gaan en vast houdt aan wat je weet. Verwerk het niet teveel want dat kost moeite en is pijnlijk en confronterend. Laat de nare gevolgen elke dag terugkomen als pijnlijke herinnering of trigger in je huidige bestaan en zorg dat het een garantie wordt voor meer ellende in de toekomst. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent want je hebt al geleerd om er mee om te gaan. Verandering is eng en dat moet zoveel mogelijk voorkomen worden.

9 Sta niet open voor anderen. Anderen zijn gevaarlijk, ze zijn er enkel op uit om jou pijn te doen en je schade toe te brengen. Hou ze op afstand en zie elke vorm van feedback meteen als een persoonlijke aanval die om vergelding vraagt. Ga er hard tegen in door iemand verbaal lik op stuk te geven of reageer zeer defensief. Zorg dat je je gelijk altijd haalt en het liefst er over heen gaat met je woorden en gedrag want anders zou die ander je misschien nog wel eens kwaad kunnen doen.  Denk van iedereen meteen het slechtste dat bereid je goed voor en dan valt het niet tegen. Denk in termen van winnen en verliezen, jij wint natuurlijk altijd het liefste.

10. Doe van alles wat niet goed voor je is. Rook, drink, snoep en gebruik drugs. Stop je vol met allerlei genotsmiddelen, suiker en vetten zodat je er van geniet op het moment want je weet maar nooit, morgen kan het voorbij zijn en wie dan leeft, die dan zorgt. Beweeg niet teveel want daar word je alleen maar moe van en dat kan nooit goed voor je zijn. Als je dan toch beweegt doe dan risicovolle dingen zodat je er in ieder geval wat "fun" uit haalt. Vertel jezelf elke dag hoe lelijk, stom of idioot je bent, da's goed voor je zelfbeeld zodat je niet arrogant wordt of teveel zelfvertrouwen krijgt.


Afijn...Je begrijpt natuurlijk dat ik dit wat overdreven en aangezet heb om duidelijk te maken waar het om gaat maar het blijft wel een nadenker op sommige punten. We hebben allemaal wel eens dat we disfunctioneel denken of gedrag laten zien.

Geen opmerkingen: