dinsdag 28 mei 2013

Wie ben je nou echt?


Het is vaak een struikelblok voor jezelf of voor een ander. We hebben zoveel verwachtingen van elkaar. Zoveel waarde oordelen ook waaraan we volgens onszelf of volgens een ander aan zouden moeten voldoen.

Dat begint al bij de geboorte. Eigenlijk zelfs al er voor. Op het moment dat er een kindje komt dan worden daar verwachtingen over uitgesproken. Zo zal het kindje worden groot gebracht, dit zal het kindje allemaal doen, dit zal het krijgen, dat is wat we er mee willen. We leggen een hele blauwdruk van verwachtingspatronen meteen over de komende boreling heen. Heet het daarom ook niet "in verwachting" zijn?

Dan gaan we een kindje kneden, vormen en van alles aan en afleren. Dat heb je zelf ook mee gemaakt want anders kan je niet mee in de maatschappij, niet mee in de groep van mensen waar binnen je geboren wordt of je wordt niet echt geaccepteerd als je je niet aan past aan de anderen en hun verwachtingen van jou.

We nemen die verwachtingen vaak over. We dikken ze soms zelf nog even wat aan. We willen het goed doen op school, een diploma halen, een leuke baan, een mooi huis, auto en vakanties. We willen een leuke relatie, voldoende centjes en alles dient binnen een bepaald plaatje te passen. De vrienden die we hebben, de opleiding die we gedaan hebben, het werk wat we doen.

Naarmate je ouder wordt loop je op tegen de beperkingen van het "plaatje". Het plaatje dat je in je jeugd hebt meegekregen van "hoe je moet zijn" en het plaatje wat je er zelf van gemaakt hebt van "hoe je wilt zijn". Er komen barsten en deukjes in het plaatje. Sommige dingen lukken niet zo goed, andere dingen vallen eigenlijk best tegen. Het blijkt dat je andere dingen veel belangrijk gaat vinden dan je oorspronkelijk voor ogen had. 

Je gaat oude denkbeelden loslaten, komt soms tot pijnlijke conclusies over jezelf. Je slaat een andere weg in dan men voor jou in gedachte had. Je moet door moeilijke perioden heen om echt tot jezelf te komen. Dat wat je werkelijk wilt en wie je werkelijk bent van binnen. Het kan een strijd zijn met jezelf of met je omgeving om je los te maken uit oude patronen, oude rollen. En het is een proces waar je steeds meer stukjes van jezelf dient te vinden, te ontdekken, leert los te laten of te accepteren. 

Van verwachting naar zelfrealisatie. Wie ben je nou echt?

Geen opmerkingen: