maandag 13 mei 2013

Strijder of Lijder


Als een man zich druk maakt dan noemen we dat stress. Dat kan werkstress zijn, gezinsstress of prestatie druk stress. Als een vrouw zich druk maakt dan noemen we dat tobben. Soms ook piekeren en dan zeggen we die maakt zich veel te druk. Het is een zorgelijk type, wat neurotisch misschien? Waarom doet ze er niets aan?

Typisch dat we regelmatig voor dezelfde dingen een verschillend etiketje op plakken. Dat gebeurt op wel meer vlakken. Een man die doortastend en daadkrachtig is, noemen we een doorzetter, een stevige kerel, iemand die weet wat hij wilt. Een leider misschien wel. Een vrouw die dezelfde eigenschappen heeft, noemen we al gauw een "bitch". Een die-heeft-haar-op-d'r-tanden type. Ze wordt doorgaans negatief afgeschilderd want een vrouw wordt niet geacht doortastend en daadkrachtig te zijn tenzij er sprake is van een noodsituatie.

Toch is de eigenschap van doortastend zijn een eigenschap die vrouwen kan helpen om zelf dingen tot stand te brengen. Niet lijdzaam af te wachten tot de wereld hen wilt helpen, taken van hen over wilt nemen zodat ze misschien eens aan zichzelf toekomen. Als je stress ervaart omdat je je baan en je kinderen als je partner tevreden wilt houden dan zal je de medewerking van anderen dienen te vragen. Hierin standpunt te bepalen en voor jezelf op komen. Anders blijf je in de rol van lijder zitten en dan blijft het tobben en een leven vol met stress.

Een strijder is iemand die voor zichzelf op komt. Die dingen, ook al zijn ze moeilijk, bespreekbaar durft te maken. Die de leiding naar zich toe durft te trekken om een andere wending aan het leven te geven. Die uit de lijdzame slachtofferrol stapt, de rol van de (aangeleerde?) hulpeloosheid en die de touwtjes zelf in handen neemt en datgene probeert te bewerkstelligen wat zij wilt en niet waartoe ze is bewogen, in dienst van anderen of omdat ze zelf niet heeft gekozen.

Zoek je wat inspiratie? Lees dan eens het boek: Vrouwen, excellente ondernemers van Leah Hertz. 

Geen opmerkingen: