donderdag 9 mei 2013

Passie en Zingeving


Als je niet weet waar je heen wilt in je leven, als je niet weet wat je doel is, dan is de vraag: wat is je passie? Waar loop jij warm voor? Waar mogen ze jou voor wakker maken? Wat doe je zo graag, dat je er niet eens  echt moeite voor hoeft te doen en dat alle moeite die het eventueel dan toch kost, geen enkel probleem is..

Een passie ergens voor hebben is in de Flow zitten. Je kan er uren mee doorbrengen. Het raakt je, het houdt je bezig, je gaat er helemaal in op, je vindt het heerlijk om er aan over te geven.

Daar waar je passie voor hebt, ben je doorgaans ook goed in. Als je je passie eenmaal gevonden hebt, ontwikkelt die zich met gemak. Waar je op andere dingen soms urenlang moet blokken, moet oefenen of knarsetandend onder de knie krijgt, daar gaat het met je passie heel anders. Je glijdt er als het ware doorheen. Je voelt het als van nature aan. Het voelt als een jas die speciaal voor jou gemaakt is. Het past bij jou.

Mensen die hun passie gevonden hebben, beginnen er vaak mee als hobby. Als iets waar ze veel plezier aan beleven. Iets wat hen van nature goed af gaat. De hobby kan groteske vormen aan nemen of uit de hand lopen. Op het snijvlak van je talenten, je interesses en je bijzondere vaardigheden, liggen je passies. En als je daar je werk van kan maken, zul je merken dat je daarin uit kan blinken.

Een passie is genieten.. het vervult een gevoel van zingeving. Het zegt iets over je.. waar je hart ligt, waar je hoofd zit, waar je gevoel een klik ervaart en je verstand zegt: dit ben ik.

Geen opmerkingen: