woensdag 1 mei 2013

Geld maakt niet gelukkig


Geld is ook niet alles. Het is een ruilmiddel, ontstaan in tijden dat men ruilen eerlijker wilde laten verlopen. Of het ook eerlijker geworden is, is maar de vraag gezien de bankcrisis, mensen die geheime bankrekeningen er op na houden, zwartwerkers die geen belasting afdragen, mensen die frauderen of anderen oplichten en de miljarden die soms verdwijnen in zakken van mensen die ze eigenlijk niet verdienden of over de balk gegooid worden bij een mislukt project omdat er te weinig toezicht op was.

Geld is een middel, net als elk ander goed. Een bed is een middel om goed in te slapen en het doel is een goede nachtrust. Een klok is een middel om de tijd te meten en in de gaten te houden maar het doel is tijd goed in te delen en te weten wanneer je ergens moet zijn. Boeken zijn middelen tot meer kennis of ontspanning. En medicatie is een middel om je gezondheid mee te bevorderen.

Een goede baan levert lang niet altijd respect op. Een vuilnisman kan veel respect verdienen voor het vuile werk wat hij elke dag weer doet (alhoewel het met de kliko's tegenwoordig best te doen is). Een leidinggevende, wat doorgaans als een goede baan beschouwd wordt, kan zijn positie misbruiken door machtsvertoon en daarmee het respect verliezen.

Dan komen we bij de laatste in het rijtje.. seks. Seks is een middel? Hoor ik velen denken.. Maar is het een middel tot liefde? Of is het een handeling die veelal leidt tot meer binding door het hormoon oxytocine wat vrij komt bij een orgasme.

Seks is een middel tot voortplanting, zonder seks geen kindjes of je moet het tegenwoordig in een laboratorium laten starten. Seks is een middel tot macht ook.. en net als geld kan seks gebruikt of misbruikt worden. Daarom zijn seks en geld wat controversieel in het rijtje in tegenstelling tot een bed, een klok of een boek.

Wat belangrijk is dat je "het middel" niet verwart met het "het doel". Mensen neigen nogal eens er naar om het middel, het doel te maken. Ze hebben dan niet meer door wat het doel eigenlijk was en raken zichzelf er in kwijt. Dagobert Duck is een voorbeeld hiervan met zijn verzamelwoede van geld. Hij heeft er nooit genoeg van maar wat was het doel? Wat zit er achter? En hoeveel boeken je ook leest, als je niets doet met de kennis die je op doet, dan heeft het geen enkel doel meer gediend.

Welk doel streef jij na? Met welke middelen doe je dat?

Geen opmerkingen: