vrijdag 31 mei 2013

Focus op succes


We hebben nogal de neiging om onze aandacht telkens weer te leggen op dat wat niet goed gaat. Als je kind met een rapport komt waarop vier achten, vijf zevens, twee zessen en een vier thuis komt, waar hebben we het dan het meest over? Over hoe we van die vier tenminste een zes kunnen maken want dat is belangrijk. Dat we alles zo goed mogelijk doen.

De maatschappij is gericht op dat wat niet goed gaat. Dat wat wel goed gaat is vanzelfsprekend en daar zijn we wel blij mee maar dat realiseren we ons niet elke dag. We worden wel elke dag geconfronteerd met dat wat niet goed gaat. Daar waar we last van hebben, dat wat beter moet. De vraag is echter; is dat nou wel slim? Is dat nou wel verstandig? Kan je niet beter je energie stoppen in de dingen die al goed gaan? Dingen waar je goed in bent en daar op verder bouwen?

Kennelijk heb je als mens of als bedrijf bepaalde talenten, bepaalde passies en bepaalde zaken die gewoon goed gaan. Als we nou eens de energie steken in dat wat goed gaat? Wat zou er gebeuren als we meer energie stoppen in dingen die goed gaan? Dan worden ze nog beter misschien? Dan blinken we er in uit?

Als je ergens heel erg goed in bent, dan word je daarin doorgaans bovengemiddeld succesvol. Dan kan je je onderscheiden van de rest. Dat maakt jou bijzonder en uniek. Als je ergens echt goed in bent en je weet dit nog beter te maken dan kan je daarmee erg succesvol zijn. Denk aan een Mozart die goed piano kon spelen. Als hij zich op zijn wiskunde had moeten storten omdat hij daarvoor een vier had gehaald, dan was hij misschien nooit zo succesvol geworden?!

Doe waar je goed in bent en doe dat nog beter. Geniet van je talenten en laat datgene waar je niet zo goed in bent gewoon liggen voor een ander. Als je er buiten kunt, wat maakt het dan uit?

Geen opmerkingen: