dinsdag 14 mei 2013

Een Barbie figuurAnorexia en boulimea, psychische eetstoornissen die tot doel hebben om zo mager en licht mogelijk te worden. Deze stoornissen worden veroorzaakt door psychische problemen. Veel jonge meiden maar ook jongens beginnen er mee in de (vroege) puberteit omdat ze een gevoel van controle missen. Een gevoel van "ik" sterkte missen.  Ze zijn vaak angstig voor het volwassen worden, soms door dominantie of overbescherming. Hun lichaam verandert onder invloed van hormonen en ze hebben het gevoel de controle over zichzelf kwijt te zijn vaak ondersteund door een minderwaardigheidscomplex en een gevoel van falen.

Het falen kan veroorzaakt zijn door tegenvallende resultaten, problemen in het sociale verkeer (contacten met leeftijdsgenoten), ontevredenheid over het eigen lichaam, pestproblematiek. Een paar keer een opmerking over ronde heupen, wat kilootjes minder of een ander "verbeterpunt" kan dan leiden tot een dieet of afslankpoging. Lukt deze goed, dan zal de persoon grip en controle ergens op ervaren. Ze krijgt complimentjes over het slankere uiterlijk en dit motiveert en stimuleert nog meer afvallen. Op een goed moment wordt afvallen het doel en niet meer het middel.

Deze neergaande spiraal richting eetstoornissen en BDD (body dismorphic disorder = ingebeelde lelijkheid) kunnen dan de aanzet zijn tot schadelijk gedrag als het triggeren van overgeven na het eten van iets, veelvuldige laxatie, obsessief sporten en andere activiteiten die leiden tot nog meer gewichtsverlies. Immers is daar de "ik" sterkte te halen doordat hier controle en grip wordt ervaren op het eigen lichaam.

De populaire modellen van Barbie tot modewereld geven een extra stimulans en voorbeeld tot het "wenselijke plaatje", hoe onrealistisch het plaatje ook is. Barbie is nog altijd een pop en geen mens met een skelet en organen.


Als je er werkelijk zo uit zou zien dan is je lichaam niet in proportie en fysiek zal het nooit zo kunnen worden door de inwendige bouw van de ribbenkast en het bekken. Helaas gaat dit volledig voorbij aan de psychische stoornis die ten grondslag ligt aan anorexia en boulimea en andere aanverwante (eet)stoornissen. Vandaar dat mensen die hier onder lijden eindeloos door kunnen gaan tot soms de dood er op volgt.


Geen opmerkingen: