dinsdag 7 mei 2013

Door een storm varenAls je geconfronteerd wordt met stormen in je leven, is het voor de meeste mensen (zo ook voor mij) echt niet makkelijk om er doorheen te varen (of moet ik zeggen "laveren"). Hoe je er mee omgaat hangt samen met je draagkracht en je draaglast. En die is voor iedereen verschillend.

Iemand kan bij een briesje al omvallen omdat de draagkracht van iemand niet veel is en deze persoon snel van zijn of haar stuk gebracht is (door bijv. ervaringen in het verleden of een kwetsbaarheid in de persoonlijkheid). En voor een ander is een storm nog een peulenschil.

Iemand kan, door ervaring wijzer geworden, met gemak door een storm heen gaan en de ander kan, door ervaring gekwetst, de groots mogelijke moeite hebben met diezelfde storm. Het is niet wat je meemaakt wat bepaalt hoe je er mee omgaat maar de manier waarop je het verwerkt hebt, bepaalt hoe je ermee om gaat.

Heeft het je verzwakt of heeft het je versterkt? Heeft het je in de slachtofferrol geduwd of heeft het je tot een sterkere persoonlijkheid gemaakt? Heb je er van geleerd of doe je het nog steeds hetzelfde ook al weet je dat het je niet zoveel oplevert of brengt? Een storm is een storm. Hoe je er mee omgaat hangt van jou als mens af. Het hangt van je kracht af en in hoeverre je iets als een (zware) last ervaart. Het hangt er vanaf wat je doet en wat je ervan geleerd hebt en in hoeverre je in staat bent om je aan te passen aan de (nieuwe) omstandigheden of veranderingen.

En een zware storm in je leven is best lastig om mee om te gaan vooral als je nog niet eerder de ervaring hebt gehad. En als de storm erg lang duurt is het moeilijk om continu je zeilen bij te moeten zetten.

Geen opmerkingen: