zaterdag 4 mei 2013

Angst voor herhaling


We zijn niet bang voor de toekomst, zoals velen vaak denken. Waar we werkelijk angst voor hebben is dat dingen die in het verleden gebeurd zijn, zich zullen herhalen. We hebben daar immers slechte herinneringen aan, we kunnen zo nog de pijn voelen, wat het met ons deed en dat willen we het liefste voorkomen. We maken ons druk over zaken die ons herinneren aan vroeger. En vaak hebben we niet eens meer door waar het vandaan komt. Dan worden we enkel heel onrustig en kunnen we het niet eens verklaren, hoe het komt.

Triggers noemen ze dat in de psychologie. Triggers zijn (on)bewuste associaties met het verleden. Dat kan positief zijn en dat kan negatief zijn. Als je bijvoorbeeld je vrolijk gaat voelen van vlaggetjes die wapperen in de wind, is de kans groot dat je goede herinneringen hebt aan leuke dingen waarbij je vlaggetjes hebt zien wapperen. Maar het kan evengoed zo zijn dat vlaggetjes die wapperen in de wind, bij jou een negatieve trigger is omdat er in het verleden iets heel vervelends is gebeurd toen het zo stormde.

Als we ons zorgen maken, als we angst voelen, als we ons druk maken over dingen of emotioneel of geraakt voelen door iets dan heeft dat met onze ervaringen uit het verleden te maken. De een is daar gevoeliger voor dan de ander maar het zogenaamde "rampdenken"  komt vooral veel voor bij mensen die veel hebben meegemaakt vroeger. Deze mensen hebben veel nare ervaringen en ervaren dan al gauw stress in het heden als er iets verandert in hun leven of iets veranderd moet moet worden in hun toekomst.

Ze zijn dan bang voor herhaling van gebeurtenissen. De angst en de stressgevoelens zijn er diep ingesleten en die krijg je er zomaar niet meer uit. Vertrouwen hebben in de toekomst gaat samen met gevoelens van controle en grip hebben op situaties. Het gaat samen met vaardigheden om goed om te kunnen gaan met moeilijke zaken. Mis je die controle, grip of vaardigheden dan is er werk aan de winkel anders blijf je bang voor de toekomst en alles wat je daar in tegen zal komen.

Heb je erg veel last van angstklachten, paniekaanvallen, hyperventilatie of ben je bang voor de toekomst, dan kan je terecht bij Minerva Counseling. Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om te kijken wat counseling voor jou kan betekenen.

Geen opmerkingen: