vrijdag 19 april 2013

Vrouwen en hun uiterlijk
Dove heeft een prachtige reclame spot opgenomen die ook wel heel confronterend is. Dove laat wel vaker zien dat zij meer begaan zijn met de "Natural Beauty" van vrouwen i.p.v. ze continu een schoonheidsideaal op te dringen wat andere vrouwenproducten juist wel doen. Deze spot is echt bijzonder mooi gemaakt en laat tevens zien hoe negatief vrouwen vaak denken over hun eigen uiterlijk.

Dat ze vaak negatiever over hun uiterlijk denken dan anderen wordt in dit spotje wel pijnlijk duidelijk. Een FBI tekenaar die de vrouw niet ziet, tekent de vrouwen eerst volgens hun eigen beschrijving. Daarna tekent hij hen nog een keer maar dan volgens de beschrijving van een buitenstaander die hen hebben gezien. Het verschil is confronterend. Het laat pijnlijk duidelijk zien hoe vrouwen vaak gewend zijn om elke imperfectie uit te vergroten als het om hun uiterlijk gaat. En dat terwijl anderen hen vaak prachtig vinden.

Een zo'n dame zegt het prachtig: "I should be more gratefull for my natural beauty. It impacts the choices of the friends that we make, the jobs we apply for, or how we treat our children..it impacts everything. It couldn't be more critically to your happiness."

En daar heeft ze een punt. Als je jezelf niet mooi of leuk vindt dan voel je je minderwaardig en als je je dat voelt dan gedraag je er vaak naar. Dat heeft een impact op je leven. Immers als je jezelf het niet waard vindt, minder mooi of leuk vindt dan anderen, dan doe je jezelf continu te kort en behandel je jezelf negatief. Daar voel je je niet echt gelukkig bij en dat heeft weer een enorme impact met hoe je in je omgeving staat, hoe je je ten opzichte van anderen voelt, hoeveel je kan hebben van anderen en hoe je omgaat met kritiek of feedback. Als je jezelf toch al niet zo leuk en fijn voelt, komt feedback aan als ernstige kritiek want het bevestigt dan alleen je eigen negatieve zelfbeeld weer en daar voelde je je al niet goed over.

Je goed voelen over jezelf is een sleutel tot een gelukkig leven. Een leven waarin je je positief voelt over jezelf en waarin je vol zelfvertrouwen in het leven staat. Waar je kan lachen om je eigen fouten en tekortkomingen omdat je weet dat het verder wel goed met je zit. En schoonheid zit uiteindelijk toch grotendeels van binnen en straalt dat uit door het lichaam en de lichaamstaal die je laat zien.

1 opmerking:

Leila K. zei

Schoonheid straal je uit! Een gelukkig mens is vaak aantrekkelijker