vrijdag 5 april 2013

Vrouwelijke ambitieVrouwen hebben de afgelopen decennia enorme psychologische ontwikkelingen meegemaakt. Als je kijkt naar de rol van de vrouw halverwege de vorige eeuw en je kijkt naar de rol van de vrouw anno 2013 dan is er in die 50 jaar veel veranderd.

In de vorige eeuw kregen de vrouwen kiesrecht. Dat is nog niet eens honderd jaar geleden. Voorheen was dat alleen aan mannen voorbehouden want vrouwen werden beschouwd als wezens die niet in staat waren om logisch te denken dus die liet je zeker geen invloed uitoefenen op hoe het land bestuurd moest worden. Vrouwen stonden een tijdlang gelijk aan het hebben van vee en daarna stegen ze in "waarde". 

De echte vrouwelijke psychologische revolutie in de Westerse landen stamt uit de tijd van de vrouwenemancipatie die zijn hoogtepunt vond in de jaren '70. Vrouwen wilden gelijke rechten, gelijke behandeling en wilden ook studeren en werken in leuke en interessante banen. De "Dolle Mina's" zoals ze in Nederland werden genoemd, gingen de straat op, demonstreerden en hielden betogingen om deze gelijke rechten op te eisen. Het feminisme werd geboren. Een vrouwengroepering die zich tot het uiterste inspande voor gelijkwaardigheid van de vrouw aan de man. Er kwam ook een feministisch blad "Opzij" wat zich sterk onderscheidde van de wat meer tuttige en sociaal wenselijke vrouwenbladen als Libelle en Margriet, in die tijd waarin het enkel ging over uiterlijk, koken en kinderverzorging.

Daarna kwam er een nieuwe generatie vrouwen van de scholen en die waren opgegroeid met vrouwenrechten. Dat was mijn generatie. Ik ben een kind geboren in de jaren '60 en opgegroeid met de emancipatie en vrouwenbeweging. De meest grove ongelijkheid was toen al door de dames voor ons er uit gehaald maar er bleef nog genoeg over om voor te strijden. Ik kan me nog herinneren dat ik heb meegelopen  in een demonstratie voor abortus. "Baas in eigen buik" heette dat. Abortus ook bij verkrachting was toen nog illegaal. Inmiddels kennen we de abortuswet in Nederland en mag elke vrouw bepalen of ze wel of niet een baby wil houden. Ook dit recht is nog niet zo oud en veel landen kennen het niet.

Een van de vrouwen van mijn generatie die veel betekend heeft voor de verdere ontwikkeling van het beeld van de vrouw is Madonna. Zij kwam als jong sexy zangeresje in de top 40 met schokkende hits en later schokkend uiterlijk waarbij zij het vrouwelijk zijn zeer nadrukkelijk uit droeg met een inslag van kracht en gelijkwaardigheid. Ze heeft veel betekend voor de popmuziek maar was een voorbeeld voor veel vrouwen in hoe het ook kon. Hoe je vrouw kon zijn maar ook sterk, ambitieus zonder iets in te boeten aan je vrouwelijkheid zoals feministen vaak wel deden.

Waar feministen vaak al het vrouwelijke afzworen als zijnde iets wat een toonbeeld van ongelijkwaardigheid (sexy er uit zien, vrouwelijk kleren, kapsels, make up, huisvrouw zijn) daar liet Madonna zien dat het ook anders kon. Dat je sterk en vrouwelijk tegelijkertijd kon zijn. Ik heb daar wel bewondering voor en vind het erg leuk en interessant dat ik deze tijd heb meegemaakt. Ik ben blij dat er in de huidige maatschappij zoveel kansen en mogelijkheden zijn voor vrouwen, vooral als ik kijk naar andere landen waar deze ontwikkeling niet heeft plaatsgevonden. De maatschappij is erbij gebaat dat zij bestaat uit sterke mannen én vrouwen.

Geen opmerkingen: