donderdag 11 april 2013

Vrijheid en Vreugde


Iets doen wat je graag wilt doen, het kunnen doen, er toe in staat zijn en het succesvol volbrengen. Het zijn allemaal elementen die je een gevoel van vrijheid geven. Je hebt een keuze, je kan iets doen of laten, er zijn geen belemmeringen of obstakels.

Vrijheid alleen geeft geen vreugde. Vrijheid tot handelen geeft je de mogelijkheid om jezelf tot uitdrukking te brengen. Vreugde komt echter door iets anders, namelijk door te doen wat je leuk vindt. Dingen te doen waar je van houdt, mensen te ontmoeten waar je graag mee samen bent, te praten over dingen die je bezig houden en die je interesseren, een hobby uit te oefenen, dingen samen te doen of misschien juist wel alleen.

Vreugde heeft te maken met genieten. En dan bedoel ik niet genieten als in jezelf ontdoen van negatieve gevoelens zoals een sigaret op steken omdat je last van afkickverschijnselen krijgt want dat is geen genieten. Dat is een verslaving, dat is een drang bevredigen. Genieten, dingen doen die je leuk vindt, doe je in vrijheid, niet omdat je lichaam vraagt om een stofje of omdat je partner je onder druk zet of omdat je je moreel verplicht voelt om iets te doen. Dat zijn meer verborgen "moetens" en heeft weinig met vrijheid te maken.

Er is ook geen vrijheid als je bang bent. Als je bang bent om iemand te kwetsen of iemand kwijt te raken, als je angst hebt voor afwijzing of eenzaamheid, angst hebt voor verlies. Dan handel je vanuit het voorkomen van iets. Dat is geen vrijheid en geeft weinig vreugde, het zal enkel de angst wellicht verminderen en soms frustratie doen toenemen omdat je niet de werkelijke vrijheid voelde om iets te doen wat je graag wou.

Vreugde en Vrijheid liggen dicht bij elkaar. Je kan weinig vreugde ervaren als je de dingen niet vrij kan doen. Vaak denkt men een vrije keuze te maken maar is er een verscholen motivatie die niet zoveel met vrijheid te maken heeft. Dan valt er qua vreugde ook minder te verwachten. Als je je niet zo "happy" voelt ga dan eens na wat er aan de hand is.. wat voor keuzes heb je gemaakt en wat was de motivatie voor de keuze? Zou je het graag anders hebben gedaan? 

Geen opmerkingen: