donderdag 4 april 2013

Uiterlijkheden


Mensen maken zich in veel fasen van hun leven, druk om hun uiterlijk. Als je nog heel klein bent maakt het je niets uit, hoe je er uit ziet. Je maakt je eigen smerig, je loopt rustig rond in je nakie en je voelt totaal geen schaamte voor hoe je er uit ziet.

Dan op enig moment in je leven komen de regels en wordt er van je verwacht dat je er zelf voor gaat zorgen dat je met een schone snoet rond loopt, dat je niet met vuile kleren rond loopt, dat je haar geborsteld is en dat je en fris en fruitig uit ziet. Je begint te leren dat uiterlijk belangrijk is. Dat mensen je liever schoon, vrolijk lachend en goed gekleed rond zien lopen volgens de etiquette.

In je puberjaren neem je zelf de grootste rol in dit verhaal. Je kledingkeuze wordt een geheel eigen proces. Je wilt niet meer dat je moeder je vertelt wat je aan doet en je ontwikkelt een eigen stijl. Merkkleding kan in deze fase van onzekerheden en identiteitsvorming, een belangrijk aspect worden van je persoonlijkheid om jezelf te definiëren en te profileren. Make up voor meiden wordt ineens belangrijk en het uiterlijk wordt gemeten aan de hand van de anderen en schoonheidsidealen. Het is immers de fase van seksuele ontwikkeling en om een leuke partner te vinden, is het belangrijk dat je er een beetje goed uit ziet.

Dit proces zet zich door in de vroege jaren van volwassenheid. We kleden ons naar gelegenheden. Onze kapsels, make up en gedrag ondervindt weer een ontwikkeling want op een sollicitatiegesprek of naar een feest zie je er verschillend uit. We letten er nauwlettend op dat we niet te zeer uit de toon vallen tenzij we graag de rebel uit hangen. 

Bij het ouder worden komen de gebreken en zo ook zal het lichaam tekenen van slijtage beginnen te vertonen. We krijgen kraaienpootjes, grijze slapen, rimpels en dat wat ooit stevig was, wordt slapper en verliest glans en strakheid. Het lichaam heeft wellicht geleden onder felle zonnebrand, ziekten, zwangerschappen, gebrek aan fysiek onderhoud, slechte voeding of schadelijke stoffen. 

We doen moeite om er nog zo lang mogelijk goed uit te zien. Het uiterlijk blijft belangrijk voor mensen omdat dit het visitekaartje is naar de buitenwereld. Hiermee laat je een eerste indruk achter, herkennen mensen je en het geeft iets weer over hoe je je voelt en wie je bent. Daar wil je toch meestal, in de sociale context, een beetje goed voor de dag komen. Afhankelijk van de waarde die je daar aan hecht zal je niet of juist heel erg gehecht zijn aan hoe je er uit ziet. Het uiterlijk is een uitdrukking van onszelf en weerspiegelt een deel van ons innerlijk en hoe we in de wereld staan.


Geen opmerkingen: