dinsdag 16 april 2013

Tao van Pooh: iemand wat opvrolijken
Hoe maak je iemand gelukkiger? Hoe kan je iemand beter laten voelen die depressief is. In het Honderdbunderbos weten ze er wel raad mee. Alle vrienden van Eeyore zullen hem wel eens even een handje helpen om hem uit zijn depressieve buien te halen.

Leuk om te zien hoe ze daar allemaal hun eigen invulling aan geven. Letterlijk ingevuld vanuit hun eigen beleving, denken en doen. Niet zozeer rekening houdende met wat Eeyore eigenlijk zelf wilt. Wat hij nodig heeft. Al zijn vrienden doen hun uiterste best om hem wat op te vrolijken. De vraag is of het helpt als je met je eigen ding bezig bent en dat projecteert op een ander. Wat de een leuk vindt, hoeft een ander helemaal niet leuk te vinden. Het wil niet zeggen dat wat voor de een waar is, voor de ander ook waar is. Dat wat voor de een helpt, de ander ook zal helpen.

Eeyore legt het zelf allemaal uit aan Piglet.. hoe het werkelijk met hem gesteld is en hoe hij zich voelt. Hij geeft aan dat de invulling van de anderen, helemaal niet het gevolg is van een depressie maar dat hij zich juist fijn voelt zo. Hij geeft ook aan dat de invulling van anderen om hem op te vrolijken, helemaal niet zijn manier van vrolijk zijn worden is ("it almost killed me"). Hij laat zien dat invullen voor een ander, kan maken dat je er volkomen naast zit. Je eigen ervaringen en voorkeuren op een ander projecteren werkt niet zo goed. Het werkt wel als je open staat voor die ander en werkelijk mee kijkt en luistert naar wat die je nou eigenlijk echt wilt zeggen over hoe die zich voelt, wat hij werkelijk denkt en wat zijn ervaringen zijn.

Dat kan pas als je bereid bent echt te luisteren en niet meer projecteert vanuit je eigen ervaringen. Of zoals ze het bij mij op de opleiding zeggen: je eigen dingen even in de koelkast zetten en enkel het verhaal van de ander in jezelf laten resoneren zonder daar je eigen invulling aan te geven maar vanuit vragen en onderzoek te luisteren naar wat de ander ervaart en wat die nodig heeft.

Dat is wel zo'n beetje de belangrijkste boodschap in dit filmpje m.b.t. de Tao van Pooh. Erg leuk gemaakt.


Geen opmerkingen: