zaterdag 20 april 2013

Hoe gezond is lachen?

Hoe gezond is lachen voor je lichaam en geest? Deze infographic laat zien wat lachen doet voor jou. Ze zeggen het wel vaker: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Als je lacht dan helpt het je om dingen op een andere manier te bekijken. Iets met humor wat relativeren kan vaak een zwaar onderwerp wat luchtiger maken. Dat neemt spanning en stress weg. Het maakt het makkelijker om over iets te praten, als je er ook mee kan lachen.

Als je om jezelf kan lachen en de dingen die je fout doet bijvoorbeeld. Of als het allemaal niet lukt en je overspoeld dreigt te raken door gevoelens van falen of tekort schieten. Een gezonde dosis relativeringsvermogen en lachen om jezelf helpt om nog maar eens een poging te wagen. Het maakt minder gefrustreerd dan heel perfectionistisch en zwaarmoedig nog een keer iets te gaan doen.

Lachen helpt je om je geheugen te verbeteren. Leuke dingen onthouden we beter. Als je op vakantie gaat onthou je vaak die momenten dat je het erg leuk had samen, dat zo ontzettend gelachen hebt ergens om, veel beter. Een fijn gevoel maakt dat het beter blijft hangen.

Lachen helpt ook om je lichaam gezond te houden. Je immuunsysteem wordt er door verbeterd. Je slaapt makkelijker in als je ontspannen door een goede lachbui gaat slapen. Het maakt stofjes aan in de hersenen, de zogenaamde endorfinen, die je goed laten voelen. En daarmee helpt het om angsten, zorgen of somberheidsgevoelens te verdrijven.

Doordat het zo goed ontspant is het goed voor je hart. Het haalt de spanning uit je je lijf. Je bloeddruk wordt lager, spierspanning verdwijnt en je bloed kan vrijer stromen. Lachen maakt dat je beter tegen pijn bestand bent. Je kan het allemaal net wat beter hebben.

Lachen maakt je aantrekkelijk. Mensen zien liever iemand lachen dan iemand de hele tijd somber, zorgelijk of angstig kijken. Lachen maakt je makkelijker benaderbaar. Je laat zien dat je toegankelijk bent, je goed voelt, goed in je vel zit. Mensen vinden vrolijke en goedlachse mensen gezellig en vaak leuk om bij in de buurt te zijn. Het biedt een stuk entertainment. We kijken immers niet voor niets graag naar TV programma's waar veel gelachen wordt. Een quiz waar kandidaten de meest rare dingen moeten doen, een komedie of een programma met parodieën of grappige sketches.

Samen lachen maakt dat we onze band verstevigen. Het is leuk om samen om grappen te lachen, om gekke gebeurtenissen of leuke herinneringen nog eens flink na te lachen. We vertellen elkaar moppen, laten elkaar gekke filmpjes of cartoons zien. Er verdienen bij TV en internet maar ook door stripboeken, heel veel mensen hun brood door andere mensen aan het lachen te maken.

En da's misschien maar goed ook want lachen is gezond.

Geen opmerkingen: