dinsdag 26 maart 2013

Zonder donker geen licht


Zonder donker geen licht. De menselijke geest kent tijden van verschillende gradaties van "zijn". We zijn geen constante persoonlijkheid. Vandaag zijn we vrolijk maar dat kan morgen somber zijn, of bang of verdrietig. Je kan het ene niet ervaren als je het andere niet kent.

Een goede gezondheid wordt pas echt gewaardeerd als je ziek wordt of pijn hebt. Rijkdom is pas iets wat opvalt als je ervaart wat het is om plotseling niet meer je rekeningen te kan betalen. Licht is alleen maar licht als er geen donker is. Een ster kan alleen schijnen als het donker om zich heen is.

Wij mensen hebben een lichte kant. Een vrolijke, onbezorgde, vredige kant en we hebben een donkere kant. Een kant van schaduwzijden. Toch hebben we beiden nodig om een volledig mens te zijn, om het leven te kunnen ervaringen. We leven met vergelijkingen. En naar gelang onze zijnstoestand kennen we die vergelijkingen een waarde toe. Wat we wel willen, wat we niet willen. Wat we goedkeuren en wat we afkeuren. Waar we van houden en waar we een hekel aan hebben.

Dat onderscheid kunnen we niet maken zonder de tegenstellingen. Als alles hetzelfde was, viel er niets te kiezen. Dan was alles statisch. Onveranderlijk. Om te kunnen ervaren hebben je zowel licht als donker nodig.

Geen opmerkingen: