maandag 4 maart 2013

Wat motiveert mensen ?Wat motiveert ons ? Meer geld, nog meer geld, hogere bonus ? Nee... zegt de sociale psychologie. Dat is het niet. Er is een grens aan de financiƫle beloning als het gaat meer motivering. Gedragspsychologisch onderzoek laat zien dat er nog hele andere factoren zijn die onze motivatie bepalen. Factoren als autonomisch handelen en zingeving.

Autonomie wil zeggen dat je zelfbeschikking hebt over je tijd en de manier waarop je die indeelt. Dat je zelf mag bepalen wat je doet en wanneer je dat doet. Hoe je het doet. Dit speelt actief in op de huidige trend m.b.t. het Nieuwe Werken. Daar heb je veel meer autonomie. Je kan zelf je tijd bepalen. De volgorde bepalen. Dit alles op basis van resultaat afspraken.

En wat is dat met zingeving ? Zingeving, een doel hebben met wat je doet. Mensen hebben daar behoefte aan als ze werken. Als ze iets doen voor een ander, voor de maatschappij of voor hun bedrijf. Ken je doelen en je weet wat de bedoeling is. Je herkent foute werkwijzen beter, je bedenkt creatief nieuwe werkwijze die sneller en effectiever leiden tot het doel. Mensen willen erkenning, betekenis geven aan het leven en aan het leven van anderen. Ze willen betekenis hebben in wat ze doen.

Dat motiveert ons..

Geen opmerkingen: