dinsdag 19 maart 2013

Je eigen leven leidenEen mens staat in de wereld met andere mensen om zich heen. Het zelfbeeld en het zelfvertrouwen zijn opgebouwd naar aanleiding van die wereld om hem heen. Wat heeft die wereld, de omgeving, die persoon geleerd over zichzelf. Welke beelden, visies, waarde oordelen zijn aan die persoon toegekend. Wat hebben ze over hem gezegd? En welke waarde heeft die persoon er uiteindelijk zelf aan gehecht?

Daar is veel over te zeggen. Ben je vroeger altijd afgekraakt, gepest of bekritiseerd door je opvoeders, ouders of je klasgenootjes dan is de kans groot dat je zelfbeeld ook niet zo positief is. Dat het je gevoel van eigenwaarde geknakt heeft of dat je nooit echt veel om jezelf bent gaan geven want een ander vond je immers ook niet zo veel waard. Dat ben je gaan geloven, dat wat die ander zei. Dat is, zoals dat met een mooi psychologisch woord heet; ge-internaliseerd. Je hebt je denkbeelden eigen gemaakt. Je bent het niet waard, je kon het niet goed, je bent niet geschikt etc.

Als je vroeger positief bent benaderd, bevestigd en gecomplimenteerd met wat je deed en wat je kon, dan zal er een omgekeerd proces hebben plaatsgevonden. De ontwikkeling van het zelfbeeld heeft een opwaartse spiraal veroorzaakt en je denkt positief over jezelf. Je bent de moeite waard, je hebt talenten en bent goed in dingen. Ook dat is ge-internaliseerd en maakt dat je weliswaar door waardering en erkenning van anderen, een positief zeflbeeld en zelfvertrouwen hebt opgebouwd.

Naarmate je ouder wordt stap je zelf de wereld in. Je omgeving breidt zich uit met vrienden, werkomgeving, studie omgeving en andere kringen in je leven van hobby, sport, verenigingen, kerkgenootschap of social media. Daarin profileer je jezelf en krijg je feedback over hoe anderen over je denken, op je reageren, wat ze van je vinden en ook dat is weer bepalend voor het zelfbeeld en het zelfvertrouwen.

Maar werkelijke vrijheid ontstaat pas als je steeds meer letterlijk op jezelf leert vertrouwen en de mening, visie of denkbeelden van anderen tot je neemt, internaliseert als ze bij je passen of naast je neer legt als het voor jou niet goed voelt. Mensen hebben meningen maar die zijn niet altijd goed voor jou. Ze kunnen willen dat je iets doet (want het is goed voor je) of dat je iets laat (want je zou kunnen falen en dat willen ze je besparen) maar dat wil niet altijd zeggen dat het ook goed voor je is of dat je ook zal falen. Uiteindelijk is het jouw beslissing, jouw leven en dan hoef je het later ook niet buiten jezelf te leggen door er iemand anders de schuld van te geven als het fout gaat.

Jouw leven is jouw verantwoordelijkheid. En je neemt die verantwoordelijkheid door je eigen afwegingen te maken, je eigen waarde oordelen ergens over te creëren, je eigen beslissingen te nemen maar ook zelf de verantwoording te nemen als er iets fout gaat en het dan niet af te schuiven op een ander. Het is jouw leven, sta in je kracht door zelf de regie te pakken voor de dingen die goed gaan maar ook voor de dingen die fout gingen anders geef je alsnog de macht over jouw leven uit handen en blijf je kwetsbaar voor wat een ander doet, vindt of zegt over jou.

No apologies, no excuses... no one to rely on, to lean on or to blame.

Pas dan leef je jouw leven. 

Geen opmerkingen: