donderdag 21 maart 2013

Heling


Heling
Heling begint met loslaten van de pijn uit het verleden. Waarom zou je daar aan vast willen blijven houden? Het helpt je niet verder, het blokkeert je heden, het blijft pijn doen zolang je wrok en haat in je blijft mee dragen, blijft uitdragen naar anderen toe. 

Mensen vragen dan: "maar hoe doe ik dat dan?" Loslaten kan je doen door je focus op andere dingen te richten. Je kan een afscheidsritueel doen van dingen die telkens weer in je hoofd rondspoken. Schrijf ze op, in een brief en verbrand die brief. Begraaf het in de grond. Versnipper het en laat het met de wind over zee of elders mee voeren. 

In Guatamala kennen ze "zorgenpoppetjes". Een doosje met poppetjes aan wie je je zorgen toevertrouwd, je pijn toevertrouwd. Daarna leg je ze onder je hoofdkussen als je gaat slapen. Ze nemen je zorgen mee als jij ligt te dromen. 

Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat als je iets opschrijft en het daarna in de prullenbak gooit, het ook kan helpen om nare gedachten, schuldgevoelens of pijnlijke gedachten kwijt kan raken.

Vergeving
Anderen vergeven voor iets wat jou is aangedaan is vaak een moeilijke kwestie. Dat loslaten vergt een hele psychische stap. Echter als je met de haat en woede in jezelf blijft rondlopen, heeft niet die ander er last van maar je hebt er zelf last van. Je doet een ander er niet zozeer een plezier mee door iets te vergeven maar wel jezelf door het daarmee los te laten.

Voor mensen met grote schuldgevoelens is het helend om te vergeven vanuit de gedachte dat zij ook graag zelf vergeven willen worden voor de dingen die ze fout hebben gedaan. Vaak zijn mensen hard voor zichzelf, veroordelend en lopen rond met schaamte of schuldgevoelens over wat ze een ander hebben aan gedaan. Vergeving van jezelf aan jezelf vanuit de gedachte dat een ander jou ook kan vergeven is een helende gedachte.

Begin de lente met het loslaten van oude pijn zodat de zon je hart kan verwarmen en je geest kan verlichten. Laat de koude winter achter je en geniet van een nieuw bevrijd leven.


Geen opmerkingen: