woensdag 27 februari 2013

Waardevol mensEen juffrouw van groep 8 hield een 50 euro biljet omhoog en vroeg: "wie wil dit 50 euro biljet hebben ?" Alle handjes gingen omhoog. Ze zei: "Ik ga deze 50 euro eerst eens even vouwen." Ze verkreukelde het biljet door het in elkaar te vouwen. Daarna vouwde ze het weer uit en zaten er vouwen en kreukels in. Toen vroeg ze: "wie wilt het ?" De handen waren nog steeds in de lucht.

"Nou," antwoordde ze, "wat als ik er dit nou mee doe ?" En ze liet het op de grond vallen en begon er met haar schoenen op te staan en te stampen. Ze veegde het biljet over de vloer zodat het vies werd en beschadigde.  Daarna pakte ze het weer op, nu verfrommeld en vuil. "Nu, wie wil het nog steeds ?" Nog ging de handen in de lucht.

"Jongens en meisjes we hebben een waardevolle les geleerd vandaag. Het maakt niet uit wat ik deed met het 50 euro biljet, jullie wilden  het nog steeds terwijl het beschadigd en vuil was omdat het niet in waarde daarmee daalde. Het is nog steeds 50 euro waard voor iedereen en je kan met die 50 euro nog steeds leuke dingen doen. De betekenis van het biljet is er niet mee veranderd, in de kern is het nog steeds net zoveel waard.

Vele malen in ons leven, worden mensen beschadigd. We worden door anderen gepest of in de steek gelaten, we maken verkeerde beslissingen of keuzes of we beschadigen onszelf door onze manier van leven. We kunnen daardoor het gevoel krijgen alsof we waardeloos zijn. Maar ongeacht wat er is gebeurd, of wat er zal gebeuren, we zullen nooit onze waarde als mens verliezen als we in de kern onze menselijkheid behouden.

Vuil of schoon of je nou bent beschadigd of niet, je bent nog steeds een waardevol mens. De waarde van ons leven komt niet voort uit wat voor beroep je hebt, hoeveel geld je hebt of wat je allemaal weet of kan maar krijgt pas waarde door wie je bent en wat je betekent voor jezelf en voor anderen. Je bent een waardevol mens.   

Geen opmerkingen: