dinsdag 5 februari 2013

Kinderen en PubersWaarom  kan je kleine kinderen beter niet eventjes alleen laten ? Je weet niet wat ze doen. een onbewaakt ogenblik kan grote gevolgen hebben. De collage hierboven laat het een en ander zien wat nog niet echt rampzalig is maar wel veel rotzooi geeft en wat geld kost. Erger wordt het als de schade onherstelbaar wordt of ernstige gezondheidsklachten geeft.

Kinderen hebben kinder streken. Ze overzien de gevolgen van hun gedrag nog niet echt. Een kinderbrein werkt primair op basis van prikkels, impulsen en behoeften. Remmingen kennen ze nog niet zo, vooral niet als iets gewoon leuk is.

Dit gedrag gaat door tot laat in de puberteit. Ook pubers hebben begeleiding nodig. Je kan ze niet aan hun lot over laten of hun gang laten gaan. Je puber zal niet meer met zijn hoofd in de wc pot gaan hangen (alhoewel ?) of zich onder stiften met een watervaste stift. Die doen het met een tatoeage dan weet je tenminste zeker dat je het er niet meer af krijgt. Enfin..pubers zijn dus net grote kinderen. Psychisch gezien duurt dat totdat ze een jaar of 25 zijn. Dan zijn de hersenen eindelijk klaar en kunnen ze wel de langdurige gevolgen overzien en hebben ze meer grip op impulsiviteit.
Kleine kinderen, kleine zorgen.
Grote kinderen, grote zorgen.


Geen opmerkingen: