vrijdag 15 februari 2013

GeluksgevoelAls je in de spiegel kijkt, zie je de persoon die verantwoordelijk is voor jouw geluk. Dit betekent dat jij het bent, die jou gelukkig kan maken.

We hebben wel eens de illusie dat een ander ons gelukkig kan maken en in zekere zin is dat ook wel zo want een van onze basis behoeften als mens is dat we bij voorkeur in een groep leven. Met anderen dus. Een mens is niet gelukkig in zijn eentje. We hebben anderen nodig om ons goed te voelen, om ons beschermd te voelen, om iemand te hebben waar je mee kan praten en samen mee kan eten. Maar echt geluk is niet te vinden in een ander. Dat is het vermogen in jezelf om jezelf in die situaties te brengen waarin jij je het beste voelt. Die goed voor jou zijn. Waarbij je jezelf gelukkig kan voelen.

Als je je afhankelijk opstelt ten opzichte van een ander dan zal je niet echt geluk kunnen ervaren. Je angst om die ander te verliezen overschaduwt telkens het gevoel van rust, vrede en vreugde wat je zou hebben zonder die angst. Het brengt iets dwangmatigs in de relatie. Die ander "moet" er voor jou zijn anders krijg jij niet wat je nodig hebt om je goed te voelen. Je wordt een slaaf van de relatie met die ander. Er ontstaat claimgedrag. De ander is een middel geworden tot jouw doel om gelukkig te voelen.

Er is er maar eentje die jouw werkelijk gelukkig kan maken en dat ben jezelf. Jouw zelf in relatie tot de wereld, je omgeving en de mensen om je heen. Geluk komt van binnenuit vanuit een gevoel van goed voelen met jezelf, in jezelf en in relatie met anderen. Geluk is het beste weten te maken uit elke omstandigheid. Geluk is grip hebben op de situatie, je competent voelen in een situatie. Het is volwassen in het leven staan zonder te vervallen in slachtoffergedrag of aangeleerde hulpeloosheid. Het is de regie hebben in jouw leven..

Geen opmerkingen: